Isnin, 22 Ogos 2016 | 3:41pm

Farahdhiya mahu pastikan ayah sihat

PENYANYI, Farahdhiya. - Foto Surianie Mohd Hanif
PENYANYI, Farahdhiya. - Foto Surianie Mohd Hanif

KUALA LUMPUR: Penyanyi, Farahdhiya, mengakui risau mengenang keadaan kesihatan bapanya, Mohd Amin Zubir, 64, yang menghidap penyakit Sekatan Pulmonari Kronik (COPD).

Ekoran itu, Farah atau nama penuhnya Farahdhiya Mohd Amin, 32, akan memastikan beliau menjaga bapanya sebaik mungkin meskipun sibuk dengan kerjaya seni.

"Kalau sesiapa menonton program Gegar Vaganza tahun lalu, memang ayah cukup aktif dan bersemangat menyokong saya. Tetapi pada Januari lalu, beliau jatuh sakit dan sehingga kini sudah empat kali ditahan di hospital.

"Risau saya dibuatnya. Apatah lagi sekarang saya memenuhi undangan nyanyian pada setiap hujung minggu. Justeru, saya akan menjaganya sebaik mungkin dan memastikan beliau sihat, barulah hati tenang sedikit untuk bekerja," katanya kepada BH Online.

Penyanyi lagu Bertakhta Di Hati itu memberitahu, sejak kecil lagi beliau cukup rapat dengan bapanya selain memiliki personaliti hampir sama.

Ditanya adakah orang tuanya itu pernah meluahkan perasaan bersyukur mempunyai anak seperti beliau, kata Farahdhiya, bapanya bukanlah seorang yang suka meluahkan perasaan.

"Beliau bukan seorang yang akan meluahkan perasaan. Begitu juga dengan saya. Kami meluahkan rasa di hati dengan cara yang lain.

"Tetapi, daripada perbuatan saya, beliau tahu betapa saya sayangkan dirinya," ujarnya.

Dalam perkembangan lain, Farahdhiya muncul dengan single baharu berjudul Milikku Abadi ciptaan Tam Spider, manakala liriknya hasil tulisan Keon.

Kata penyanyi ini, lagu baharu itu mendapat maklum balas yang sangat baik daripada peminatnya. Malah sehingga kini, lagu terbabit sudah mencatat lebih sejuta pendengar di aplikasi Raku.

"Saya bersyukur lagu ini mendapat perhatian umum. Sejak dulu lagi saya mempercayai lagu yang dihasilkan Tam. Saya dan komposer terbabit memang mempunyai keserasian. Beliau tahu apa yang terbaik buat saya," katanya.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X