Khamis, 29 September 2016 | 2:24pm

Masih boleh daftar selepas 30 September 2016


PENGERUSI SPR, Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah. - Foto Ahmad Irham Mohd Noor

PUTRAJAYA: Orang ramai masih boleh mendaftar dengan Sistem Daftar Pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) walaupun selepas tarikh 30 September 2016.

Pengerusi SPR, Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah, berkata tarikh 30 September 2016 adalah tarikh akhir bagi pendaftaran yang akan dimasukkan dalam Daftar Pemilih Tambahan Suku Ketiga 2016.

"Selepas tarikh itu, bermula 1 Oktober hingga 31 Disember 2016 mana-mana orang yang mendaftar dalam tempoh itu akan dimasukkan dalam Daftar Pemilih Tambahan bagi suku keempat 2016.

"SPR mewartakan Daftar Pemilih Tambahan berdasarkan suku tahun iaitu suku tahun pertama (Januari hingga Mac), suku tahun kedua (April hingga Jun), suku tahun ketiga (Julai hingga September) dan suku tahun keempat (Oktober hingga Disember).

"Justeru, kenyataan yang menjadi viral di media sosial baru-baru ini bahawa 30 September 2016 adalah tarikh tutup yang melayakkan seseorang untuk mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14) jika diadakan pada Mac 2017 hanyalah andaian pihak tertentu dan tidak benar," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Katanya, SPR menyarankan supaya orang ramai yang masih belum mendaftar sebagai pemilih agar mengambil peluang mendaftar dengan segera tanpa menunggu di saat akhir atau disebabkan oleh viral tertentu saja.

Berita Harian X