Selasa, 11 Oktober 2016 | 8:43am

Berpuluh maut dalam operasi tentera Myanmar

ANGGOTA tentera Myanmar mengawal ketat laluan masuk menuju kampung Maungdaw, Rakhine. - Foto AFP

YANGON: Sekurang-kurangnya 24 orang dipercayai terbunuh di barat Myanmar susulan operasi pihak berkuasa selepas beberapa individu tidak dikenali menyerang pondok polis Ahad lalu berhampiran sempadan Bangladesh.

Tujuh penduduk kampung, semuanya kaum minoriti Rohingya di Maungdaw, Rakhine, ditembak mati selepas polis dan tentera memulakan operasi serangan balas, semalam.

Kira-kira sejuta minoriti Rohingya menetap di kawasan itu dan secara rasminya mereka tiada kewarganegaraan kerana dinafikan hak oleh pihak berkuasa Myanmar.

Kerajaan negara itu sendiri enggan menggunakan perkataan Rohingya, sebaliknya mendakwa mereka adalah kaum Bengali dari Bangladesh.

"Pagi ini, kira-kira jam 6.00 pagi (waktu tempatan), pasukan keselamatan dalam tiga trak tiba di kampung Myothugyi, kira-kira 1.6 kilometer di timur pekan Maungdaw dan tujuh orang ditembak mati," kata seorang penduduk Rohingya di Maungdaw, U Zaw Oo, semalam.

"Situasi di pekan ini senyap dan semua penduduk Islam hanya berada di rumah kerana kami amat takut dengan pasukan keselamatan," katanya. - Agensi

Berita Harian X