Jumaat, 25 November 2016 | 4:51pm

PM lancar program RMR1M

SEPANG: Datuk Seri Najib Razak, hari ini melancarkan program Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M) bertema '10,000 Hasrat Satu Impian', di Bukit Changgang, di sini, sebentar tadi.

Acara simbolik itu menandakan 10,000 rumah yang diluluskan di bawah program RMR1M oleh pemajunya, Syarikat Perumahan Negara Bhd (SPNB) bagi tahun ini, di mana Perdana Menteri menyampaikan sijil penerima kepada 10 calon bertuah.

Yang hadir sama, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar; Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid; Ahli Dewan Undangan Negeri Dengkil, Shahrum Mohd Sharif; Ketua UMNO Sepang, Datuk Marsum Paing dan Pengerusi SPNB, Datuk Dr Abd Latiff Ahmad.

Rumah mesra rakyat dibina bagi mereka yang mempunyai tanah sendiri tetapi yang tidak memiliki tanah juga boleh memohon dengan syarat mendapat keizinan untuk membina rumah daripada tuan tanah.

Ada tiga reka bentuk RMR1M iaitu unit setingkat berkeluasan 93 meter persegi (mp/s) berharga RM65,000 dilengkapi tiga bilik dan dua bilik air, yang mana kerajaan beri subsidi RM20,000 dan bakinya pinjaman SPNB dengan kadar faedah dua peratus.


NAJIB bersama penerima sijil kelayakan selepas melancarkan RMR1M 2016: 10,000 Hasrat Sejuta Impian anjuran SPNB di Bukit Canggang, hari ini. - Foto Fariz Iswadi Ismail


NAJIB bersama dengan keluarga Shahril Mohd Sharif, 34, dan isteri Juliana Janggi, 33, dan dua anak, Muhammad Shahmi, 7, dan Safiah Amani, 3, di Majlis Pelancaran RMR1M 10,000 Hasrat Satu Impian di RTB Kampung Bukit Changgang, Kuala Langat, Selangor, hari ini. - Foto Fariz Iswadi Ismail

Model kedua ialah rumah setingkat berkeluasan 79 mp/s berharga RM55,000 dilengkapi tiga bilik dan dua bilik air, yang mana kerajaan memberi subsidi RM17,500 dan bakinya pinjaman SPNB dengan kadar faedah dua peratus.

Model ketiga pula rumah setingkat berkeluasan 65 mp/s berharga RM45,000 dilengkapi dua bilik dan dua bilik air, yang mana kerajaan memberi subsidi RM15,000 dan bakinya pinjaman SPNB dengan kadar faedah dua peratus.

SPNB juga memperkenalkan program Rumah Mesra Rakyat Plus atau RMRPlus iaitu model perniagaan yang mengambil konsep asas RMR1M tetapi dikhususkan kepada golongan yang mempunyai tanah sendiri tetapi tidak memenuhi kriteria minimum permohonan RMR1M.

Ia adalah program alternatif menyasarkan golongan yang tidak layak mendapat subsidi di bawah Program Rumah Mesra Rakyat 1Malaysia (RMR1M) kerana melebihi syarat minimum program.

Hingga September tahun ini, 36,454 unit rumah RMR1M sudah dibina di seluruh negara.

SPNB menerima sejumlah 84,660 permohonan untuk RMR1M antara 2002 hingga 2016.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman sesawang SPNB di www.spnb.com.my atau laman Facebook rasmi SPNB di www.facebook.com/officialSPNB.

96 dibaca
Berita Harian X
Teruskan ke laman Berita Harian »