Rabu, 7 Disember 2016 | 7:09pm

Media Prima terima Anugerah Perak Laporan Kelestarian 2015

KUALA LUMPUR: Media Prima Bhd, syarikat media bersepadu penuh Malaysia, dinobatkan sebagai Pemenang Anugerah Perak untuk Laporan Kelestarian 2016, Anugerah Terbaik Tanggungjawab Sosial Korporat (Perak) di majlis National Corporate Report Awards 2016 (NACRA 2016).

Majlis anjuran bersama Bursa Malaysia Bhd, Malaysian Institute of Accountants and The Malaysian Institute of Certified Public Accountants (MICPA) itu bertujuan menonjolkan kepentingan laporan kewangan bagi melindungi faedah daripada pihak berkepentingan dan menjamin keberkesanan fungsi pasaran modal.

Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan Media Prima, Mohammad Ariff Ibrahim, berkata pengiktirafan tersebut akan merangsang kumpulan bekerja lebih keras dan menjadi lebih prihatin terhadap persekitaran perniagaan dan sosial Kumpulan.

"Walaupun persekitaran operasi semakin mencabar, Media Prima akan terus telus dalam laporan kerana kami percaya ia tanggungjawab kumpulan untuk memberikan maklumat dan latar belakang yang tepat.

"Kami juga yakin memiliki model dan strategi perniagaan yang mantap, membuat penyediaan persekitaran untuk pekerja bekerja secara kreatif dan produktif serta menawarkan nilai tinggi kepada pemegang saham melalui peningkatan aset bersih dan pembayaran dividen konsisten," katanya dalam satu kenyataannya di sini, hari ini.

Majlis bertemakan 'NACRA, Ke Arah Akauntabiliti dan Kecemerlangan' itu dirasmikan oleh Timbalan Pengerusi dan Ahli Jawatankuasa Eksekutif Khazanah Malaysia, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Tahun lalu, Media Prima menerima pengiktirafan yang sama apabila dinobatkan Media Komanwel Tahun 2015 oleh Rangkaian Perniagaan Wanita Komanwel; dan Pengiktirafan Penerbitan

United Kingdom "Ethical Boardroom" menerusi Anugerah Tadbir Urus Korporat Terbaik, Syarikat Media, Asia 2015.

Berita Harian X