Selasa, 3 Januari 2017 | 1:50pm

Nina Juren sahut cabaran menyanyi secara langsung

KUALA LUMPUR: Datin Nina Juren mengakui tindakan menolak tawaran teater muzikal Dia Semanis Honey kerana beliau kurang yakin untuk menyanyi secara 'live' bagi pementasan teater muzikal terbabit.

Nina atau pemilik nama penuh Nina Juren Haniff, 46, menjelaskan, sokongan padu yang diberikan oleh teraju teater muzikal itu akhirnya meyakinkan beliau untuk menyahut cabaran menyanyi secara langsung.

Muzikal yang diangkat daripada drama bersiri popular terbabit mula dipentaskan di Istana Budaya hari ini.

"Saya tidak mahu memalukan diri di atas pentas dan sekali gus mencacatkan keseluruhan pementasan. Justeru, saya menolak tawaran untuk menjayakan teater terbabit, namun sokongan padu daripada semua pihak kembali memberikan saya kekuatan.

"Saya sedar kemampuan diri yang tidak dapat menyanyi secara 'live' sebaik bintang utama iaitu Alif Satar dan Siti Nordiana, tetapi usaha barisan pelakon lain untuk menjayakan teater muzikal ini menyentuh jiwa saya. Kami semua ibarat satu keluarga.

ANTARA pelakon utama (dari kiri), Dafi, Ungku Hariz, Aleza Shadan, Nina Juren, Nana, Alif Satar, Nadya Syahera, Ahmad Fauzee dan Farez Ridzwan pada sesi latihan teater Dia Semanis Honey di Istana Budaya.- Foto Saifullizan Tamadi

"Saya lalu mengambil inisiatif dengan menyertai kelas lakonan di bawah bimbingan Fauziah Nawi. Bukan saja membantu dari segi penghayatan watak, malah intonasi dan lontaran vokal juga dapat dilakukan dengan lebih baik," katanya kepada BH Online.

Meledak ketika ditayangkan di TV, dalam teater muzikal itu, Nina membawakan watak sebagai ibu kepada watak Ahnaf Wafiy lakonan Alif. Siti Nordiana pula menghidupkan karakter Hani Safira di pentas.

Bakal dipentaskan sehingga 9 Januari ini, teater muzikal itu turut membariskan pelakon asal seperti Nadya Syahera, Ahmad Fauzi, Aleza Shadan, Dafi Ismail dan Farez Ridzwan selain dibantu Ungku Hariz dan Marsha Milan Londoh.

Dalam pada itu, isteri Datuk Ibrahim Md Nor itu menegaskan kemunculan semulanya dalam lakonan mendapat keizinan suami dan persetujuan anak.

"Biarpun kembali bergerak aktif sebagai pelakon, saya tetap mengambil langkah berpada-pada. Tidak banyak tawaran berlakon yang saya ambil kerana keutamaan ialah keluarga," kata Nina.

Berita Harian X