Khamis, 9 Februari 2017 | 3:33pm

Terengganu negeri pertama wujud bandar koperasi


PENGERUSI Jawatankuasa Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan, Nawi Mohamad (kanan) beramah mesra dengan ahli koperasi pada Majlis Perasmian Program Melestari Modal Insan Koperasi sempena Promosi Program Latihan Maktab Koperasi Malaysia (MKM) 2017 di Hotel Tabung Haji. - Foto Rozainah Zakaria

KUALA NERUS: Kerajaan negeri menyediakan 91 unit bangunan kegunaan bandar koperasi di Kampung Ladang Tok Pelam, di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, Nawi Mohamad berkata, bangunan setinggi tiga tingkat termasuk ruang niaga yang dibina Lembaga Tabung Amanah Warisan negeri itu dikhaskan untuk koperasi.

Katanya, setakat ini lebih 46 bangunan yang dianggarkan berharga antara RM1.2 juta dan RM1.4 juta sudah ditempah oleh koperasi di seluruh negeri untuk dijadikan pejabat dan lokasi aktiviti termasuk menjual serta mempamerkan pelbagai produk dihasilkan.

"Kerajaan negeri meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menyediakan peruntukan sebanyak RM60 juta bagi membiayai koperasi di negeri ini membeli bangunan disediakan kerajaan.

"Jika semua bangunan disediakan itu dibeli oleh koperasi, Terengganu adalah negeri pertama menyediakan kawasan untuk dijadikan sebagai bandar baharu koperasi seperti saranan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hamzah Zainudin ketika mengadakan lawatan ke negeri ini November tahun lalu, " katanya ketika ditemui selepas merasmikan program Melestari Modal Insan Koperasi, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Pengarah Suruhanjaya Koperasi negeri, Mohd Ruslan Awang dan Pengarah Maktab Koperasi Malaysia, Mohamad Rasydi Abd Rashid.

Nawi berkata, sebanyak 667 koperasi ditubuhkan di seluruh negeri membabitkan keahlian seramai 270,000.

"Jumlah saham koperasi adalah sebanyak RM240 juta dan memiliki aset dianggarkan bernilai RM560 juta," katanya.

Berita Harian X