Selasa, 21 Februari 2017 | 10:06pm

Co-opbank Persatuan sasar modal saham berbayar RM615 j

KUALA LUMPUR: Co-opbank Persatuan Malaysia Bhd (CBP) menyasarkan modal saham berbayar kira-kira RM615 juta tahun ini daripada RM344.62 juta tahun lalu menerusi caruman 100 badan koperasi di negara ini.

Pengerusinya, Datuk Yusra Sabar, berkata dengan pembabitan badan koperasi yang 'besar', pihaknya yakin mereka dapat menyumbang caruman antara RM1 juta hingga RM3 juta setiap satu, berbanding anggota individu yang mungkin mampu mencarum antara RM1,000 dan RM3,000.

"Apabila kita dapat mengumpul RM600 juta, kita boleh menjana aset kepada RM3 bilion.

"Kita juga berharap untuk melabur dalam instrumen kewangan lain seperti menerbitkan sukuk pada masa depan.

"Kita tidak mahu hanya bergantung kepada saham biasa bagi mengukuhkan kedudukan modal kita sebagai sebuah bank koperasi," katanya kepada Bernama, hari ini.

Sebagai badan yang diberi mandat oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia untuk membantu koperasi dan ahli koperasi, Yusra berkata, permintaan pembiayaan khususnya bagi sektor hartanah dilihat semakin meningkat selain pembabitan koperasi dalam sektor perusahaan kecil dan sederhana.

"Meskipun dalam keadaan ekonomi yang mencabar, peluang untuk membantu koperasi dalam sektor hartanah adalah besar kerana mereka kebiasaannya sukar mendapatkan pembiayaan daripada institusi perbankan komersial," katanya.

CBP juga menawarkan pembiayaan kepada bukan anggota dan sektor korporat di negara ini bagi merancakkan pertumbuhan perniagaan dan pembiayaan CBP.

Beliau berkata, selain perkhidmatan pembiayaan dan pajak gadai patuh syariah sepenuhnya, CBP juga bercadang menawarkan lebih banyak perkhidmatan berteraskan yuran berbanding dana seperti pelan perlindungan takaful.

Pada masa ini, CBP menawarkan dua perkhidmatan takaful iaitu Pelan Takaful Kesihatan serta perlindungan untuk perjalanan haji dan umrah, Pelan Takaful Sinar Hajj.

"Diharapkan CBP dapat mencapai sasaran pembayaran dividen sebanyak 10 peratus menjelang 2020," kata Yusra.

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015, CBP telah membuat pembayaran dividen sebanyak tiga peratus.

Sehingga 31 Disember tahun lalu, CBP mempunyai seramai 74,854 orang ahli individu dan 531 koperasi.

Dalam tempoh itu, ia memiliki aset RM2.27 bilion dengan pembiayaan RM1.72 billion, deposit RM1.76 bilion dan keuntungan sekitar RM20 juta. - BERNAMA

119 dibaca
Berita Harian X