Sabtu, 25 Februari 2017 | 5:58pm

Kes bunuh Jong-nam perlu diselesaikan secara diplomatik

DATUK Seri Hishammuddin Hussein menyampaikan Anugerah Keseluruhan Terbaik kepada Perajurit Muda Muhammad Amirul Zaki Zawawi sempena Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Siri 181-2/16 di Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) hari ini. - Foto BERNAMA

PORT DICKSON: Kes pembunuhan Kim Jong-nam, abang kepada pemimpin tertinggi Korea Utara Kim Jong-un, perlu diselesaikan secara diplomatik, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

"Kenyataan yang dibuat Duta Besar Korea Utara (Kang Chol) memang biadap. Mungkin terpaksa (berbuat demikian) kerana takut tindak balas kepimpinan Korea Utara. Sebab itu, ayat-ayat mereka gunakan cukup tidak diplomatik.

"..saluran diplomasi mesti diteruskan (dalam menyelesaikan isu ini)," katanya selepas Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Siri 181-2/16 di sini, hari ini.

Hishammuddin juga berkata beliau yakin dengan siasatan polis berhubung kes itu.

"Saya sebagai Naib Presiden UMNO bersama-sama kepimpinan Barisan Nasional, kita tahu jenayah ini berlaku di bumi kita, kita ada proses perundangan kita dan saya yakin PDRM mampu buat siasatan," katanya.

Sebelum ini, Kang Chol mendakwa kononnya Malaysia cuba menyembunyikan sesuatu dan bersekongkol dengan 'kuasa-kuasa seterunya' dalam penyiasatan kes berkenaan dan kerajaan Malaysia menolak dakwaan tidak berasas duta itu.

Pada 13 Februari lalu, Jong-nam yang sedang menanti penerbangan ke Macau di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (klia2) telah dihampiri dua wanita yang dikatakan menyapu mukanya dengan tangan mereka yang dipercayai disembur bahan beracun.

Jong-nam, yang memasuki negara ini dengan menggunakan pasport tertera nama Kim Chol, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya pada hari sama.

Di KOTA BHARU, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata rakyat Malaysia perlu menyokong penuh sebarang tindakan kerajaan terhadap hubungan diplomatik dengan Korea Utara.

Beliau berkata ini berikutan tindakan Kang Chol yang terus mengkritik kerajaan Malaysia dan siasatan pembunuhan Jong-nam.

"Kita rasa terhina apabila mendengar komen duta yang mempertikaikan kewibawaan negara kita, mempertikaikan institusi kita seperti polis, doktor dan negara kita. Ini mencampuri urusan negara kita," katanya selepas merasmikan Konvensyen BN Kelantan di sini, hari ini.

Mustapa berkata sebagai duta asing, Kang Chol tidak wajar melemparkan pelbagai tuduhan kepada Malaysia dan perbuatan itu menghina rakyat negara ini.

"Kita ada institusi yang cukup berwibawa, mereka ini adalah golongan profesional," katanya sambil memberitahu hubungan perdagangan di antara Malaysia dan Korea Utara dijalankan seperti biasa. - BERNAMA

Berita Harian X