Ahad, 26 Februari 2017 | 1:33pm

Raja Salman diberi sambutan negara di Dataran Parlimen

RAJA Arab Saudi, Raja Salman Abdul Aziz Al-Saud memeriksa perbarisan ketika sambutan rasmi di Dataran Parlimen dalam rangka lawatan ke Malaysia 26 February hingga 1 March. - Foto Aizuddin Saad

KUALA LUMPUR: Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud yang tiba untuk memulakan lawatan rasmi empat hari ke Malaysia diberi sambutan negara di Dataran Parlimen.

Ketibaan baginda pada jam 11.50 pagi disambut Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V.

Turut hadir Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Upacara sambutan dimulakan dengan lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan oleh Pancaragam Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dari Kem Sungai Besi diikuti tembakan meriam 21 das.

Raja Salman kemudian memeriksa kawalan kehormat terdiri empat pegawai dan 103 anggota lain-lain pangkat dari Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Mejar Azlan Shah Baharum.

Baginda dan anggota rombongannya kemudian diperkenalkan kepada anggota Jemaah Menteri dan perwakilan diplomatik asing.

Ini adalah lawatan sulung Raja Salman ke Malaysia atas undangan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V, selepas baginda menaiki takhta pada 23 Januari 2015.

Semasa berada di negara ini, Raja Salman dijadual mengadakan mesyuarat terhad bersama Najib diikuti mesyuarat delegasi serta majlis jamuan rasmi yang dihoskan perdana menteri dan isteri.

Kedua-dua pemimpin juga dijangka berbincang mengenai kemajuan kerjasama dua hala sedia ada dan peningkatan dalam kerjasama pelbagai sektor serta bertukar-tukar pandangan berhubung isu-isu serantau.

Perkara berkaitan haji dan kuota turut menjadi agenda utama selain memperkukuhkan kerjasama dalam beberapa bidang berkaitan.

Kali terakhir Raja Arab Saudi melawat Malaysia adalah pada 2006 oleh Almarhum Raja Abdullah Abdulaziz Al-Saud. Almarhum Raja Faisal Abdulaziz al-Saud melakukan lawatan negara ke Malaysia pada 1970.

Arab Saudi adalah rakan dagang kedua terbesar Malaysia di Asia Barat dan perdagangan antara kedua-dua negara menyaksikan peningkatan 19.8 peratus tahun lepas berbanding tahun sebelumnya dan kini berjumlah RM13.12 bilion.

Selain itu, Raja Salman juga dijadual menerima penganugerahan Ijazah Kehormat Doktor Persuratan daripada Universiti Malaya pada Isnin manakala Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pula menganugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Falsafah Sains Politik pada Selasa. - BERNAMA

Berita Harian X