Isnin, 27 Februari 2017 | 12:36am
YANG di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V (kiri) berkenan melihat Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud (duduk) menandatangani buku pelawat Istana Negara sempena Majlis Mengadap dan Santapan Negara malam tadi. - Foto BERNAMA
YANG di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V (tengah) bersama Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud pada Majlis Mengadap dan Santapan Negara di Istana Negara malam tadi. Turut kelihatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi. - Foto BERNAMA

Lawatan Raja Salman: Kukuh hubungan Malaysia-Arab Saudi


RAJA Salman Abdulaziz Al-Saud memeriksa kawalan kehormat Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja di Dataran Parlimen. - Foto Khairull Azry Bidin

KUALA LUMPUR: Lawatan sulung Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud ke Malaysia disifatkan sebagai satu era baharu dalam hubungan Malaysia-Arab Saudi.

Ketua Misi Kebudayaan di Kedutaan Diraja Arab Saudi di sini, Dr Zayed Al- Harithi berkata lawatan oleh Penjaga Dua Masjid Suci itu mencerminkan hasrat baginda untuk meningkatkan hubungan kukuh yang sedia terjalin dengan Malaysia.

"Kita sekarang menaruh harapan untuk mengukuhkan lagi hubungan antara kedua-dua negara terutama dalam bidang pendidikan dan penyelidikan saintifik, " kata beliau ketika berucap pada majlis suai kenal antara media Arab Saudi dan Malaysia.

Zayed juga mengalu-alukan kehadiran Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) pada majlis itu, yang diwakili oleh Pengurus Besar Datuk Zulkefli Salleh, Ketua Pengarang Datuk Zakaria Abd Wahab dan Timbalan Ketua Pengarang (Perkhidmatan Berita Dalam Negeri) Datuk Mokhtar Hussain.

Sementara itu, Zulkefli dalam ucapannya mengucapkan terima kasih kepada Misi Kebudayaan kerana menganjurkan acara tersebut dengan menyatakan ini akan memupuk hubungan lebih rapat antara kedua-dua negara dan ummah.

Majlis itu diadakan sempena lawatan negara empat hari Raja Salman ke Malaysia, lawatan pertama baginda ke negara ini sejak menaiki takhta pada 23 Januari 2015.

BERNAMA

39 dibaca
Berita Harian X