Khamis, 9 March 2017 | 5:53pm

Najib minta masjid lakukan solat hajat


NAJIB meminta semua masjid di negara ini melakukan solat hajat bagi mendoakan keselamatan rakyat Malaysia di Korea Utara. - Foto NSTP

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak meminta semua masjid di negara ini melakukan solat hajat bagi mendoakan keselamatan rakyat Malaysia di Korea Utara.

"Saya telah minta masjid-masjid sekitar negara lakukan solat hajat, doakan rakyat kita di Korea Utara. Moga Allah permudahkan urusan kita," kata Perdana Menteri dalam laman Twitternya, hari ini.

Sebelas rakyat Malaysia termasuk tiga pegawai kedutaan dihalang daripada meninggalkan Korea Utara sebagai tindak balas sejurus Malaysia mengusir keluar dutanya, Kang Chol selepas diisytiharkan sebagai Persona Non Grata atau orang yang tidak dialu-alukan.

Namun dua rakyat Malaysia, Stella Lim dan Nyanaprakash Muniandy yang menyertai Program Makanan Sedunia (WFP) di bawah Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) telah dibenarkan keluar dari Pyongyang dan kini telah selamat tiba di Beijing.

Agensi berita rasmi Korea Utara, KCNA, sebelum ini melaporkan tindakan Pyongyang menghalang semua rakyat Malaysia daripada meninggalkan Korea Utara selagi kes pembunuhan Kim Chol di Kuala Lumpur tidak diselesaikan dengan baik.

Kim Chol dilaporkan secara meluas di media sebagai Kim Jong-nam, abang kepada pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un.

Terdahulu, Najib berkata semua rakyat Malaysia termasuk pegawai kedutaan dan keluarga di Pyongyang selamat selain bebas menjalani kegiatan harian seperti biasa. - BERNAMA

64 dibaca
Berita Harian X