Selasa, 25 April 2017 | 4:59pm

'Raja Bomoh' mengaku berbohong

KUALA LUMPUR: 'Raja Bomoh' membuat pengakuan ikhlas dan bertaubat atas kesalahan menghina agama Islam, di pejabat Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), sebentar tadi.

Ibrahim Mat Zin, 66, dalam pengakuannya, memohon maaf kepada semua masyarakat beragama Islam dan bukan Islam di negara ini serta semua pihak di seluruh dunia berhubung tindakannya menggunakan teropong dalam membantu menyelesaikan beberapa kejadian dan isu besar yang berlaku di Malaysia, termasuk kes kehilangan MH370.

Dia menyatakan segala tindakannya itu, termasuk aksi 'melihat menggunakan teropong buluh' dan 'angkat kelapa', diarahkan oleh individu tertentu yang tidak dapat didedahkannya.

Pengakuannya itu disaksikan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Al Bakri; Pengarah JAWI, Abdul Aziz Jusoh dan Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama JAWI, Wan Jaapar Wan Ahmad.

Terdahulu, Ibrahim mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Seksyen 7(a) Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559) kerana menghina Islam atau menyebabkan Islam dipandang hina.

IBRAHIM membuat pengakuan ikhlas dan bertaubat atas kesalahan menghina agama Islam. - Foto Muhd Zaaba Zakeria

IBRAHIM (kanan) pada sidang media di pejabat JAWI, Kuala Lumpur, hari ini. Turut sama, Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Zulkifli Al Bakri (tengah). - Foto Muhd Zaaba Zakeria
IBRAHIM (kanan) bersalaman dengan Zulkifli selepas sidang media di pejabat JAWI, Kuala Lumpur, hari ini. - Foto Muhd Zaaba Zakeria
Berita Harian X