Ahad, 14 Mei 2017 | 4:07pm

Pemimpin UMNO, BN kena fitnah perlu saman - Ahmad Maslan


DATUK Ahmad Maslan. - Foto Aswadi Alias

KUALA LUMPUR: Pemimpin UMNO dan Barisan Nasional (BN), yang menjadi mangsa fitnah di media sosial, digesa mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak terbabit.

Pengerusi Biro Teknologi Maklumat (IT) UMNO, Datuk Ahmad Maslan, berkata tindakan saman terhadap mereka diyakini mampu mengurangkan budaya fitnah, sekali gus mewujudkan suasana media sosial yang lebih beretika.

Katanya, tindakan itu juga dibuat oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak, yang mengemukakan saman fitnah terhadap Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua, berhubung kenyataan dalam rakaman video secara langsung membabitkan pembentangan Rang Undang-undang (RUU) Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU 355), bulan lalu.

Najib dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, turut memfailkan saman terhadap Naib Presiden PKR, Mohd Rafizi Ramli, berhubung kenyataan fitnah dalam isu subsidi minyak, dua tahun lalu.

"Cari pemilik akaun media sosial dan saman mereka yang memfitnah, seperti yang dibuat oleh Presiden UMNO supaya pemfitnah berhenti daripada berbuat demikian dan tahap etika penggunaan media sosial akan meningkat.

"Saya juga akan saman jika ada orang fitnah saya selepas ini. Memang sebelum ini saya gunakan #AdaAkuKisah di media sosial jika ada yang perli atau menyindir saya. Ahli politik mana yang tidak diperli, itu biasa.

"Tapi jika fitnah, memang aku kisah," katanya pada sidang media Seminar Etika Media Sosial (E-MAS) di Menara Dato' Onn, di sini, hari ini.

Seminar anjuran Biro IT UMNO itu bertujuan memerangi fitnah media sosial dan mahu pengguna media sosial, khususnya pembangkang mengamalkan etika ketika menyebarkan sesuatu perkara.

Sementara itu, Ahmad Maslan turut menggesa tentera siber UMNO untuk menyerang pembangkang menggunakan fakta dan tidak terikut-ikut dengan sikap pihak tertentu yang mengamalkan budaya fitnah.

"Pada perjumpaan dengan penggiat media sosial UMNO, baru-baru ini, Presiden arah untuk serang, tapi kita kena serang dengan fakta..bukan dengan fitnah.

"Itu perlu jadi prinsip 'cybertroopers' Biro IT UMNO yang diwujudkan di 191 bahagian. Lambat laun, kebenaran akan atasi kebatilan," katanya.

146 dibaca
Berita Harian X