Jumaat, 26 Mei 2017 | 6:22pm

Anak Syamsul jadi mangsa akaun laman sosial palsu

MOHD Shamsul Yusof dan isteri Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin.- Foto Amirudin Sahib
MOHD Shamsul Yusof dan isteri Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin.- Foto Amirudin Sahib

HULU KLANG: Baru sebulan anak sulung pelakon dan pengarah, Syamsul Yusof, Syaikhul Islam, dilahirkan, sudah ada pihak tidak bertanggungjawab mengeksploitasi gambar si kecil dengan membuka akaun Instagram palsu.

Justeru, dalam usaha menyekat individu yang berkepentingan peribadi itu, Syamsul, 33, dan isterinya, Puteri Sarah Liyana, 31, bertindak membuka akaun rasmi anak mereka di bawah nama syaikhulislam2017.

Syamsul yang ditemui pada majlis akikah dan cukur jambul anak beliau di kediaman bapanya, Datuk Yusof Haslam, di sini malam tadi, mengakui pada awalnya beliau dan isteri tidak berniat membuka akaun Instagram khas untuk Syaikhul.

"Begitupun, apabila saya melihat sudah ada pihak yang mula mengambil kesempatan dengan membuka akaun Instagram untuk anak saya, dengan mengambil gambar daripada akaun saya, rasanya kami perlu berhati-hati.

"Perkara itu juga sudah saya adukan kepada pihak berkenaan, malah beberapa akaun palsu itu sudah pun dipadamkan.

"Cuma, saya tidak mahu ada individu yang cuba mengambil kesempatan bagi kepentingan peribadi, mahupun mengeksploitasikan anak kami bagi urusan perniagaan masing-masing," katanya.

Sejak ia dibuka pada 9 Mei lalu, akaun rasmi anaknya itu sudah mencapai hampir 50,000 pengikut.

Syamsul, yang kini menyiapkan filem terbaru arahan dan lakonannya, Munafik 2, diijabkabulkan dengan Puteri Sarah, yang juga seorang aktres, pada 8 Mac 2014.

Mereka menyambut kelahiran bayi lelaki terbabit pada 19 April lalu di Pantai Medical Centre, Kuala Lumpur.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X