Selasa, 6 Jun 2017 | 7:41am

Kawal percakapan elak amalan puasa sia-sia

GAMBAR hiasan.
GAMBAR hiasan.

DARIPADA Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda: "Apabila seseorang kamu berpuasa, janganlah ia bercakap perkara-perkara yang kotor dan sia-sia, dilarang juga bertengkar dan memaki hamun. Apabila ia dimaki hamun oleh seseorang atau diajak bermusuhan, maka hendak ia berkata, sesungguhnya aku berpuasa hari ini." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Berpuasa bukan hanya menahan diri daripada makan dan minum serta perkara yang membatalkan puasa tetapi setiap anggota badan juga perlu dijaga daripada berbuat dosa yang bakal menyebabkan hilang pahala berpuasa.

Jaga percakapan

Lidah adalah anggota badan utama yang perlu dijaga ketika kita berpuasa. Kita dilarang mengeluarkan kata-kata yang tidak elok, maki hamun, mengumpat dan bertengkar.

Jika dulu sebelum zaman teknologi maklumat, pertikaman lidah atau mengata dengan menggunakan lisan, tetapi kini dengan menggunakan hujung jari saja perbuatan yang sama boleh dilakukan.

Mengumpat, mengata dan menghina orang dalam media sosial, walaupun tidak menggunakan lisan tetapi kesannya tetap sama.

Justeru, elakkan daripada terjebak dengan perkara yang akhirnya menyebabkan puasa menjadi kosong hanya lapar dan dahaga sahaja.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X