Isnin, 3 Julai 2017 | 5:07pm

Lulus RM40,000 bina semula rumah mangsa kebakaran


MENTERI Besar Terengganu, Ahmad Razif Abdul Rahman. - Foto Abdullah Yusof

KUALA TERENGGANU: Kerajaan negeri meluluskan peruntukan sebanyak RM40,000 bagi membantu membina semula rumah keluarga mangsa kebakaran di Jalan Kepong, Kampung Pengadang Baru, di sini, petang semalam.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, pembinaan rumah akan dilakukan secepat mungkin sebaik sahaja pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) selesai menjalankan siasatan.

"Saya mewakili seluruh kepimpinan kerajaan negeri mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa yang baru sahaja kehilangan seorang ahli keluarga dalam kebakaran itu.

"Apabila selesai siasatan dan mendapat kelulusan bomba, kerajaan akan membantu melaksanakan proses pembersihan kawasan rumah mereka.

"Malah, pihak bomba sudah pun memberi komitmen dan akan menyiapkan siasatan selewat-lewatnya Jumaat ini," katanya ketika ditemui media selepas melawat keluarga mangsa, sebentar tadi.

Ahmad Razif turut menasihati orang ramai supaya berhati-hati sepanjang musim perayaan ini bagi mengelak kejadian seumpama itu berulang.

Dalam kejadian kira-kira jam 4.15 petang semalam, mangsa, Munirah Abu Bakar, 31, yang baru mendirikan rumah tangga pada Mac lalu, ditemui mati selepas rumah dua tingkat didiaminya musnah terbakar.

Munirah yang juga menantu kepada keluarga berkenaan, dipercayai terjatuh dari tingkat atas kediaman terbabit apabila lantai kayu rumah itu terbakar.

Sementara itu, ibu mentua mangsa, Aminah Endut, 62, berkata dia akan tinggal bersama anaknya, sementara menunggu rumahnya dibina semula.

"Saya reda dengan ujian ini dan berterima kasih dengan bantuan dan keprihatinan kerajaan negeri," katanya.

63 dibaca
Berita Harian X