Jumaat, 30 Januari 2015 | 3:28pm

Pos kawalan di Pulau Sebatik dalam wilayah Malaysia - Wan Junaidi

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar. - Foto Danial Saad

PUTRAJAYA: Pembinaan sebuah pos kawalan keselamatan di Pulau Sebatik yang terletak di sempadan Tawau, Sabah dengan Pulau Nunukan di Kalimantan, Indonesia, adalah dalam wilayah Malaysia, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Beliau berkata, pembinaan pos kawalan itu bukan sahaja dalam wilayah Malaysia, malah lokasinya juga terletak jauh dari kawasan sempadan antara kedua-dua negara.

"Pulau Sebatik itu separuh adalah kepunyaan Indonesia dan separuh lagi Malaysia. Tapi pembinaan pos kawalan ini 100 peratus dalam kawasan milik Malaysia.

"Sempadan Malaysia dan Indonesia adalah di tengah-tengah laluan air sehingga ke selatan Pulau Borneo dan utara Pulau Sebatik," katanya kepada BERNAMA di sini hari ini.

Wan Junaidi berkata, pembinaan pos kawalan itu yang dijangka siap dan beroperasi sepenuhnya tahun depan bertujuan mengekang kegiatan penyeludupan selain membanteras kemasukan pendatang asing tanpa izin dari negara jiran.

"Bila siap nanti kita akan letak polis, tentera, penguat kuasa maritim di pos kawalan itu dan ia akan dikendalikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN)," katanya.

Wan Junaidi mengulas mengenai laporan portal berita Indonesia kelmarin yang menyatakan penduduk di Tanjung Kayu Mati yang dikongsi oleh kedua-dua negara, mendakwa melihat pos kawalan baharu yang dibina oleh Malaysia di kawasan yang mereka percaya berada dalam wilayah Indonesia.

Wakil majlis perundangan wilayahnya, Niko Hartono dilaporkan menggesa pihak berkuasa Indonesia untuk mengajukan persoalan itu dengan Malaysia bagi memastikan pos kawalan itu tidak menceroboh wilayah Indonesia.

- BERNAMA

Berita Harian X