Sabtu, 6 September 2014 | 3:48pm

Sultan Perak hargai tugas media lapor pemakaman Almarhum Sultan Azlan

SULTAN Perak, Sultan Nazrin Shah menzahirkan penghargaan kepada semua pihak termasuk petugas media dalam melaporkan urusan pemakaman Almarhum Sultan Azlan Shah pada 28 Mei lalu. - Foto Muhaizan Yahya

KUALA KANGSAR: Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah menzahirkan penghargaan kepada semua pihak termasuk petugas media dalam melaporkan urusan pemakaman Almarhum Sultan Azlan Shah pada 28 Mei lalu.

Baginda melahirkan penghargaan tinggi kepada mereka yang begitu tinggi budi dan pekerti dalam menggalas tugas menyampaikan berita tentang kemangkatan Almarhum.

"Beta pohon dihalalkan setiap keringat yang dititiskan ke bumi dan setiap tenaga yang digunakan semasa memenuhi tanggungjawab itu.

"Beta disembah maklum, sebahagian daripada para petugas tidak dapat hadir di majlis ini kerana pada masa ini diperlukan bertugas di tempat tertentu. Sampaikan salam terima kasih Beta sekeluarga," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Majlis Jamuan Teh Diraja bagi menghargai Petugas-Petugas Istiadat Pemakaman Almarhum Sultan Azlan Shah, di perkarangan Istana Iskandariah di sini, hari ini.

Sultan Nazrin turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Puhat Mat Nayan; Kerajaan Negeri, Kementerian Penerangan, Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, agensi penyiaran serta media, jabatan, institusi, pertubuhan dan individu yang terbabit secara tertera atau terselindung dalam mengendalikan urusan pemakaman.

Baginda melahirkan rasa terharu melihat ramai rakyat dari pelbagai lapisan, pegangan agama dan kaum menziarahi jenazah Almarhum.

"Dalam kalangan mereka ada yang uzur, warga emas, bertongkat, dipapah, berkerusi roda, berpakaian lusuh, berjalan kaki, mendaki bukit serta memanjat tangga istana, tetapi berhati cekal untuk menziarahi dan mendoakan kesejahteraan jenazah Almarhum.

"Beta percaya kebanyakan mereka tidak pernah menemui Almarhum secara peribadi semasa hayat Almarhum, tetapi secara khusus mereka telah mempamerkan semangat kasih setia rakyat kepada Raja Pemerintah yang telah mangkat.

"Secara simboliknya, mereka mempamerkan sifat kesetiaan, mendukung kelangsungan institusi pemerintahan berteraskan raja," titah baginda.

"Banyak pihak yang terbabit menguruskan istiadat pemakaman. Beta menyaksikan sendiri, tugas-tugas berat yang dilaksanakan oleh begitu ramai petugas, menguruskan perjalanan jenazah selamat sampai ke Istana Iskandariah, pelajar tahfiz yang tidak putus-putus membacakan ayat-ayat suci Al-Quran, kalangan yang menyiram dan mengapankan jenazah.

"Para jejawat yang setia berdiri di Balai Rong Seri sepanjang hari, anggota yang mengusung Seraja Diraja dan mengiringi perjalanan terakhir jenazah dari istana ke tempat pemakaman, menyembahyangkan jenazah, menyemadikan jenazah di liang lahad, mentalkinkan dan mendoakan jenazah," titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah setiap tugas dilaksanakan secara terbaik dengan semangat kasih sayang untuk memuliakan jasad seorang Sultan yang telah mangkat. Baginda bertitah kemangkatan ayahanda baginda itu memenuhi peranan sebagai seorang Raja Pemerintah yang berpegang teguh kepada konsep Raja Berperlembagaan.

"Almarhum dikenali sebagai seorang Raja Pemerintah yang amat berpegang kepada prinsip meluhurkan perlembagaan serta mendaulatkan undang-undang.

"Almarhum telah meninggalkan legasi pemerintahan yang wajib dijadikan rujukan. Almarhum telah melakarkan imej Raja Pemerintah yang disegani dan menyuntik kedaulatan takhta yang dihormati," titah baginda.

Sultan Nazrin diisytiharkan sebagai Sultan Perak dalam istiadat pengisytiharan pelantikan di Istana Iskandariah pada 29 Mei.

Sultan Nazrin, 58, kini dikenali dengan gelaran Sultan Nazrin Muizzuddin Shah. Baginda adalah putera sulung Sultan Azlan Shah.

Semalam, berakhir tempoh berkabung selama 100 hari.

- BERNAMA

Berita Harian X