Rabu, 10 Jun 2015 | 8:11pm

Sukan SEA: Farah bolot 2 pingat, Loo akhiri kemarau

FARAH Ann Abdul Hadi dan Jeremiah Phay Xing Loo (kiri) menunjukkan pingat emas dan perak pada Sukan SEA Ke-28 di Kompleks Sukan Bishan. - Foto BERNAMA

SINGAPURA: Gimnas negara, Farah Ann Abdul Hadi menambah sebutir lagi pingat emas dalam acara senam lantai gimnastik artistik pada Sukan SEA ke-28, di sini hari ini.

Aksi bertenaga Farah Ann berhasil menarik perhatian juri pertandingan dengan mengumpul 13.733 mata.

Gimnas Indonesia, Rifda Irfanalutfi meraih pingat perak dengan 13.700 mata, manakala Phan Thi Ha Thanh dari Vietnam memperoleh 13.433 mata.

"Alhamdullilah, saya berjaya meraih pingat emas untuk Malaysia. Selepas selesai melakukan persembahan tadi saya gementar untuk melihat markah peserta lain sebab saya adalah peserta pertama hari ini.

"Saya sangat puas hati dengan persembahan terbaik hari ini. Memang saya mahu pingat emas untuk negara, terima kasih kepada jurulatih, rakan sepasukan dan keluarga yang sentiasa memberikan sokongan kepada saya," katanya.

Dalam pada itu, Farah Ann turut menyumbang pingat gangsa dalam acara batang titian dengan 13.300 mata.

Dua gimnas Vietnam Phan Thi Ha Thanh dan Do Thi Van Anh masing-masing meraih pingat emas dan perak dengan 13.966 dan 13.333 mata.

Sementara itu gimnas lelaki negara, Jeremiah Loo pula menamatkan kemarau 14 tahun apabila muncul penyumbang pingat pada temasya dwitahunan itu.

Penampilan pertamanya itu membawa tuah apabila meraih pingat perak dalam acara palang melintang dengan 14.133 mata.

Pingat emas pula dimenangi oleh Dinh Phuong Thanh dengan kutipan 14.233 mata manakala pingat gangsa menjadi milik Aizat Muhammad Jufrie dari Singapura dengan 12.833 mata.

"Saya gembira dan tidak sangka dapat meraih pingat di sini...ini adalah penampilan pertama di Sukan SEA. Saya berlatih di China dua bulan untuk persiapan ke sini,".

Kali terakhir gimnas lelaki negara meraih pingat di Sukan SEA ialah pada 2001 ketika Malaysia menjadi tuan rumah.

Gimnastik artistik menutup tirai dengan pencapaian tiga pingat emas, tiga perak dan tiga gangsa pada temasya dwitahunan edisi kali ini. - BERNAMA

Berita Harian X