Sabtu, 27 Jun 2015 | 6:22pm

Tiada kilang di Kedah hasil beras palsu - KP Kesihatan

PUTRAJAYA: Kementerian Kesihatan hari ini menafikan dakwaan bahawa sebuah kilang beras di negeri Kedah menghasilkan 'beras palsu'.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, orang ramai tidak perlu khuatir kerana aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan keselamatan makanan sentiasa dijalankan bagi memastikan makanan di pasaran adalah selamat.

"Sekiranya pengguna masih ragu-ragu, mereka boleh membuat aduan kepada kementerian sama ada melalui pejabat kesihatan yang terdekat atau laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM): http://fsq.moh.gov.my atau www.facebook.com/bkkmhg," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Pada 21 Mei lalu, Dr Noor Hisham berkata kementerian telah mengambil maklum isu beras palsu yang tersebar di media sosial yang didakwa dihasilkan di China.

Ia membabitkan satu rakaman video selama dua minit 30 saat mengenai proses membuat beras palsu di China,

Dr Noor Hisham berkata, menurut Padiberas Nasional Berhad (Bernas), majoriti beras import ialah dari Vietnam, Thailand dan Pakistan.

Katanya, import beras dari negara China adalah terlalu kecil kurang daripada 0.01 peratus dari jumlah import keseluruhan kira-kira 800,000 tan metrik.

"Import itu adalah berdasarkan permintaan untuk kegunaan di restoran makanan Jepun dan Korea di negara ini," katanya.

- BERNAMA

Berita Harian X