Rabu, 16 September 2015 | 7:41am

Polis siasat lokasi di Subang Jaya dipercayai ada kaitan kes Morais

SEPASUKAN anggota polis termasuk STAFOC menjalankan pemeriksaan di satu lokasi di Subang Jaya. - Foto Mohd Yusni Ariffin
SEPASUKAN anggota polis termasuk STAFOC menjalankan pemeriksaan di satu lokasi di Subang Jaya. - Foto Mohd Yusni Ariffin

SUBANG JAYA: Sepasukan pegawai dan anggota polis didapati menjalankan pemeriksaan di satu lokasi di Subang Jaya, yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kehilangan Kevin Morais.

Sejak jam 6 pagi tadi, sepasukan pegawai dan anggota polis diketuai Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) menjalankan pemeriksaan di USJ 1, bersama beberapa lelaki dipercayai suspek yang melarikan mangsa.

SEPASUKAN anggota polis termasuk STAFOC menjalankan pemeriksaan di satu lokasi di Subang Jaya. - Foto Mohd Yusni Ariffin
SEPASUKAN anggota polis termasuk STAFOC menjalankan pemeriksaan di satu lokasi di Subang Jaya. - Foto Mohd Yusni Ariffin

Pada 4 September lalu, Kevin dilaporkan hilang selepas keluar dari rumahnya di Menara Duta (1), Kondominium Jalan Dutamas kira-kira jam 9 pagi untuk ke tempat kerja di Pejabat Peguam Negara, Putrajaya.

Sehari selepas itu, sebuah kenderaan dipercayai jenis Proton Perdana versi Honda Accord tanpa nombor enjin dan casis yang sudah dirosakkan dan hangus terbakar ditemui di Ladang Kelapa Sawit, Kampung Sungai Samak, Hutan Melintang, Perak.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar sebelum ini mengklasfikasikan kehilangan Morais sebagai kes penculikan dan disiasat di bawah Seksyen 365 Kanun Kesiksaan.

- Foto Mohd Yusni Ariffin
- Foto Mohd Yusni Ariffin

Berikut kronologi kehilangan Kevin Anthony Morais ;

4 September;

Morais dilaporkan keluar dari rumahnya di Menara Duta (1), Kondominium Jalan Dutamas kira-kira jam 9 pagi untuk ke tempat kerja di Pejabat Peguam Negara, Putrajaya

Pada jam 10.30 pagi dan 3 petang, rakan serumah Morais dikenali sebagai Davveen cuba menghubungi telefon bimbitnya namun gagal.

Davveen menghubungi setiausaha Morais dan dimaklumkan Morais tidak hadir ke pejabat.

5 September;

Petugas Balai Polis Hutan Melintang terima laporan awam jumpa sebuah kereta hangus terbakar di Ladang Kelapa Sawit, Kampung Sungai Samak, Hutan Melintang, Perak.

Nombor enjin dan casis kenderaan dipercayai jenis Proton Perdana versi Honda Accord itu didapati dirosakkan.

Kenderaan itu sama jenis dengan kenderaan yang dipandu Morais pada hari dia dilaporkan hilang.

5 September;

Davveen memaklumkan pada abang Morais, Datuk Richard Dilaan Morais berhubung kehilangannya dan satu laporan polis dibuat berhubung perkara itu di Balai Polis Jinjang pada jam 5.04 petang.

6 September;

Polis meminta bantuan Jabatan Kimia, PROTON dan Spanco Sdn Bhd untuk mengenal pasti kenderaan yang ditemui terbakar untuk memastikan ia adalah milik Morais atau sebaliknya. Sehingga kini polis tiada sebarang kepastian.

Polis mengklasifikasikan kes kehilangan Morais sebagai orang hilang (OH).

Polis menubuhkan satu pasukan khas siasatan diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Zainuddin Ahmad.

9 September;

Tersebar khabar angin mayat Morais ditemui di Sungai Klang namun polis menafikan perkara itu.

Polis mengesahkan Morais dilarikan orang berdasarkan pemeriksaan polis ke atas rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di sepanjang laluan yang disyaki digunakan Morais.

Kes disiasat mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan kerana menculik.

14 September;

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan Morais dilarikan lima lelaki di Jalan Telawi, Bangsar berdasarkan rakaman CCTV diperoleh polis.

Visual menunjukkan kenderaan Morais dihalang sebuah kenderaan lain sebelum mereka berhenti di tepi jalan.

Morais ditarik masuk ke kereta suspek dan keretanya turut dilarikan oleh suspek.

16 September;

6 pagi - Sepasukan anggota dan pegawai STAFOC memeriksa satu lokasi di Taman Subang Mewah, USJ 1 dan menemui satu tong yang disorok di kawasan semak, berjaya dikeluarkan kira-kira jam 8 pagi.

8.45 pagi - Sepasukan anggota bomba dengan satu jenteranya tiba di lokasi kejadian.

8.55 pagi - Anggota STAFOC beredar dari lokasi kejadian menaiki kenderaan pacuan empat roda.

9.15 pagi - petugas media dan orang awam mula memenuhi kawasan kejadian.

Lagi berita:

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X