Isnin, 29 September 2014 | 7:34am
ANGGOTA polis melakukan penyiasatan ke atas mesin ATM yang digodam, di Subang Jaya, semalam.

Lebih RM1j dicuri dari ATM dalam 24 jam

 

KUALA LUMPUR: Sekumpulan warga Amerika Latin, disyaki mencuri wang tunai lebih RM1 juta, selepas menggodam sistem komputer mesin pengeluaran wang automatik (ATM) milik lima cawangan sebuah bank tempatan, di Johor dan Selangor, dalam tempoh 24 jam.

Mereka dikesan mengambil kesempatan cuti hujung minggu di Johor, untuk menggodam ATM milik cawangan bank berkenaan yang terletak di Taman Molek dan Jalan Kebun Teh, Johor Bahru serta Batu Pahat, pada Jumaat lalu.

Perbuatan itu diteruskan kumpulan terbabit apabila menggodam ATM bank sama milik cawangannya di Subang Jaya dan Petaling Jaya, kelmarin.

Suspek bergerak secara berkumpulan tiga atau empat individu, masing-masing berusia lingkungan 20 hingga 35 tahun.

Modus operandi kumpulan itu membabitkan penggunaan memasukkan cakera optik serta sekeping kad sim telefon pintar yang dimasukkan secara haram ke dalam mesin ATM yang disasarkan menerusi slot kemasukan kad yang disediakan.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Bukit Aman, Datuk Seri Mohmad Salleh, berkata siasatan awal berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) mendapati cakera optik dan kad sim itu dimasukkan kumpulan terbabit bagi mengumpul data dan kata laluan ATM untuk suatu tempoh.

Katanya, kumpulan terbabit kemudian kembali ke ATM berkenaan sebelum mengeluarkan semula cakera optik dan kad sim yang dimasukkan itu menggunakan alatan khas.

Dapatkan naskhah BH hari ini untuk berita lanjut atau muat turun versi digital di http://subscription.nstp.com.my/

Berita Harian X