Selasa, 3 November 2015 | 9:30pm

ASEAN perlu cari penyelesaian pertikaian Laut China Selatan - Hishammuddin

MENTERI Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berucap pada majlis Permukiman Mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan Asean (ADMM), hari ini. - Foto Reuters
MENTERI Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berucap pada majlis Permukiman Mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan Asean (ADMM), hari ini. - Foto Reuters

KUALA LUMPUR: Ketika kehadiran kapal perang dan kapal kuasa besar di Laut China Selatan mencetuskan kebimbangan dalam kalangan negara anggota ASEAN, rantau ini perlu mencari jalan penyelesaian dan bergerak sebagai satu blok, kata Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Menteri Pertahanan Malaysia itu berkata, tidak ada sesiapa yang mahu melihat rantau ini bersengketa tanpa ada penyelesaian memuaskan, oleh itu semua pihak perlu terus bekerjasama.

"Kita perlu memberi respons bersama, kita perlu punya fakta, dan berkomunikasi serta bertindak sebagai satu kumpulan.

"Melihat pada kestabilan rantau ini, saya fikir bukan Menteri-menteri Pertahanan saja yang perlu bertindak tetapi juga Menteri-menteri Luar dan pemimpin tertinggi negara kita masing-masing.

"Bila ia membabitkan wilayah dan kedaulatan kita, adalah amat penting kita tidak akan benarkan itu (persengketaan) berlaku," katanya pada sidang akhbar semasa Permukiman Mesyuarat Menteri-menteri Pertahanan Asean (ADMM) yang bermula di Subang dekat sini, hari ini.

Hishammuddin berkata, walaupun kehadiran kapal di perairan antarabangsa dan kebebasan maritim tertakluk di bawah undang-undang antarabangsa, ketegangan di perairan yang dipertikaikan boleh berlaku bila berdepan dengan kuasa-kuasa besar dan geopolitik.

Beliau juga menegaskan perlunya semua kuasa yang mempunyai taruhan kepentingan, peranan atau tanggungjawab di rantau ini bekerjasama dengan negara-negara ASEAN dalam memelihara dan mengekalkan keamanan dan kestabilan.

"Yang paling penting ialah kehadiran kuasa-kuasa di luar ASEAN tidak mencetuskan situasi yang meningkatkan ketegangan," katanya.

ADMM adalah mekanisme rundingan dan kerjasama pertahanan tertinggi dalam ASEAN berhubung perkara berkaitan pertahanan.

- BERNAMA

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X