Khamis, 21 Mei 2020 | 10:00am
DATUK Seri Hishammuddin Hussein bersama isteri, Tengku Datin Seri Marsilla Tengku Abdullah dan tiga cucu mereka.
DATUK Seri Hishammuddin Hussein bersama isteri, Tengku Datin Seri Marsilla Tengku Abdullah dan tiga cucu mereka.

Seronok bercampur bimbang santuni normal baharu Aidilfitri

DALAM beberapa hari lagi, semua umat Islam di Malaysia dan seluruh dunia bakal menyambut ketibaan Syawal.

Kebiasaannya di negara kita menjelang Aidilfitri, bukan sahaja umat Islam malah seluruh rakyat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama akan berkongsi keterujaan.

Teruja untuk pulang ke kampung, teruja untuk menziarahi ahli keluarga dan sahabat handai, teruja untuk menghadiri rumah terbuka serta teruja untuk melakukan pelbagai lagi aktiviti pada Syawal.

Bagaimanapun, penularan wabak COVID-19 menyebabkan sambutan Syawal tahun ini berbeza. Kita tidak dibenarkan merentas negeri bagi pulang ke kampung halaman masing-masing. Kita tidak digalakkan mengunjungi rumah ahli keluarga dan sahabat handai.

Kita juga tidak disarankan pergi ke pasar raya bagi membeli kelengkapan Aidilfitri. Malah, hanya sebahagian kecil dibenarkan menunaikan solat sunat Aidilfitri secara berjemaah di masjid dan surau.

Saya faham, situasi ini menimbulkan perasaan bercampur baur. Sedih, kerana sambutan Aidilfitri tahun ini disambut secara ala kadar sahaja. Kecewa, kerana terpaksa menyambut ketibaan Syawal jauh dari insan tersayang.

Pada masa sama, bimbang sambutan Aidilfitri menyebabkan bilangan kes COVID-19 di negara kita kembali meningkat secara mendadak.

Percayalah, saya juga mengalami perasaan sama. Namun, seperti saya nyatakan dalam penulisan saya sebelum ini, saya percaya bahawa kita semua adalah rakyat Malaysia yang cekal dan tabah.

Sebahagian besar daripada kita sudah membuktikan selama hampir dua bulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), yang mana kita berupaya patuhi setiap ketetapan kerajaan secara berhemah.

Sebab itu, saya berharap agar kita semua terus bersabar dan kuat semangat untuk patuhi arahan kerajaan sempena ketibaan Syawal kali ini. Ingatlah, pengorbanan kita ini penting serta berupaya menjamin keselamatan dan kesejahteraan diri sendiri, anak, cucu dan cicit kita.

Buat masa ini, pilihan yang kita ada adalah meraikan Syawal dengan cara yang selari dengan normal baharu. Walaupun ia mungkin tidak semeriah rutin sambutan seperti tahun sebelum ini, setidak-tidaknya kita masih berpeluang berkongsi kegembiraan di pagi raya nanti dengan insan tersayang, cuma kaedahnya sedikit berbeza.

Jika sebelum ini kita beramai-ramai ke masjid dan surau, kali ini kita boleh menunaikan solat sunat Aidilfitiri secara berjemaah di rumah masing-masing.

Jika sebelum ini kita bersalaman dan bermaafan secara bersua muka, kali ini kita masih boleh melakukannya melalui perbualan telefon.

Justeru, pagi raya nanti, jangan lupa hubungi ibu bapa di kampung. Lagi meriah, kalau bersembang, bersua muka dan bertentang mata melalui panggilan video. Insya-Allah, semua amalan normal baharu ini akan tetap mengeratkan silaturahim sesama kita.

JEMAAH masjid dalam normal baharu apabila diletakkan dalam jarak satu meter antara satu sama lain selain memakai pelitup muka bagi mengekang penularan COVID-19.
JEMAAH masjid dalam normal baharu apabila diletakkan dalam jarak satu meter antara satu sama lain selain memakai pelitup muka bagi mengekang penularan COVID-19.

Saudara dan saudari, sesungguhnya niat saya cuma mahu kita semua sentiasa berfikiran positif dan meyakini hikmah di sebalik setiap ujian. Hanya dengan cara inilah, keinginan kita untuk memaknai ketibaan Syawal kali ini tetap berkobar-kobar.

Yang lebih penting, hanya dengan cara ini, usaha kita untuk menghentikan penularan COVID-19 menemui kejayaan.

Ya, ia bukan mudah. Namun, selagi kita bersatu hati, bersatu padu dan bekerjasama termasuk sepanjang tempoh PKPB pada Syawal yang bakal menjelma ini, saya percaya yang kita mampu melakukannya.

Perkara ini sudah terbukti di kementerian saya sendiri di Wisma Putra. Berkat kesungguhan, tekad, semangat berpasukan dan kesabaran tinggi yang ada pada diri setiap warga kementerian ini khususnya pasukan petugas barisan hadapan COVID-19 Wisma Putra, segala usaha dan perancangan, terutama dalam memudah cara urusan rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara ketika krisis COVID-19 ini dapat dilaksanakan dengan baik.

Demi negara, sebahagian mereka juga bukan sahaja perlu bertugas pada 1 Syawal nanti, malah sebahagian besar warga Wisma Putra yang bertugas di perwakilan Malaysia di seluruh dunia tidak dapat pulang ke tanah air bagi menyambut Aidilfitri bersama keluarga.

Itu hanya cerita di kementerian saya. Saya yakin, semua penjawat awam, sama ada di Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan, Kementerian Pendidikan serta semua kementerian lain turut mencurahkan khidmat bakti terbaik demi memastikan tanah air kita yang tercinta ini segera bebas daripada wabak ini.

Saudara dan saudari, sambutan Aidilfitri tahun ini memang tidak akan semeriah tahun-tahun sebelum ini. Apa yang boleh kita lakukan sekarang, ialah menerimanya dengan reda.

Pada masa sama, kita terus berdoa, semoga krisis COVID-19 ini segera berakhir, sekali gus membolehkan kita menjalani kehidupan seperti sedia kala.

Akhir kata, saya dan keluarga menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf andai ada salah dan silap yang kami lakukan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.

Penulis adalah Menteri Luar Negara

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X