Rabu, 11 Oktober 2017 | 7:42am
KAPTEN Portugal, Cristiano Ronaldo bersama Pepe meraikan kejayaan menewaskan Switzerland pada aksi Kumpulan B kelayakan Piala Dunia 2018. - Foto REUTERS

Ronaldo, Portugal raih slot automatik

LISBON: Cristiano Ronaldo membantu Portugal menewaskan Switzerland 2-0 di Lisbon, awal pagi tadi seterusnya meraih tiket ke Piala Dunia 2018 dan menghantar lawan mereka ke penentuan playoff, bulan depan.

Jaringan sendiri Johan Djourou memberikan juara Eropah itu kelebihan pada minit ke-41 dan Andre Silva menjaringkan gol kedua Portugal sejurus sebelum sejam perlawanan.

Portugal menamatkan saingan kelayakan selaku pendahulu Kumpulan B, di depan Switzerland berdasarkan perbezaan gol.

AKSI penjaga gol Switzerland, Yann Sommer ketika menyelamatkan percubaan dari Cristiano Ronaldo. - Foto REUTERS

Switzerland, yang menewaskan Portugal 2-0 di laman sendiri tahun lalu, menang semua sembilan kelayakan sebelum ini tetapi kini perlu menempuh dua aksi timbal balas pada November ini untuk layak buat kali keempat berturut-turut ke Piala Dunia.

"Kami tidak pernah berkata kami yang terbaik di dunia, tetapi kami berupaya berdepan mana-mana lawan," kata jurulatih Portugal, Fernando Santos.

"Selepas menjulang Euro 2016, kami kalah perlawanan kelayakan pertama. Ia memang menyakitkan. Tetapi, selepas itu kami mula bertindak balas dan bangkit di perlawanan seterusnya.

PENJAGA gol Switzerland, Yann Sommer gagal menyelamatkan gawangnya dari dibolosi hasil jaringan pemain Portugal, Andre Silva. - Foto REUTERS

"Daripada situ, saya sentiasa rasakan kami perlu menang semua baki perlawanan, kerana saya yakin Switzerland tidak akan membuang mata sebelum ke Lisbon."

Ronaldo yang cedera ketika kelayakan pertama di Basel, kembali ke kesebelasan utama Portugal selepas masuk selaku pemain simpanan, ketika menang 2-0 di Andorra, Sabtu lalu.

Switzerland pula cuba menyertai juara bertahan, Jerman - dan juara 2010, Sepanyol selaku pasukan yang melengkapkan kelayakan Piala Dunia Eropah dengan rekod sempurna. - AFP

PEMAIN Portugal meraikan kejayaan menewaskan Switzerland pada aksi Kumpulan B kelayakan Piala Dunia 2018. - Foto EPA

Berita Harian X