Khamis, 30 November 2017 | 10:35am
KAPTEN Everton, Wayne Rooney mencipta hatrik pertama buat pasukan ketika menewaskan West Ham, awal pagi tadi. - Foto REUTERS

Hatrik Rooney demi Unsworth

LIVERPOOL: Wayne Rooney mendedikasikan kemenangan Everton ke atas West Ham United 4-0 kepada pemangku pengurus David Unsworth selepas meledak hatrik di depan bakal pengurus baru kelab, Sam Allardyce.

Allardyce berada di bangku penonton di Goodison Park awal pagi tadi selepas Everton mengumumkan beliau sedang mengadakan perbincangan fasa terakhir untuk menggantikan Ronald Koeman sebagai pengurus tetap.

Unsworth, jurulatih skuad Bawah 23 tahun Everton mengisi tempat Koeman yang dipecat bulan lalu dan biarpun beliau hanya menang dua daripada lapan perlawanan sepanjang kendaliannya, Rooney berkata beliau banyak membantu untuk mengemudi pasukan itu.

WAYNE Rooney ketika mengambil sepakan penalti ketika bertemu West Ham, awal pagi tadi. - Foto REUTERS

"Saya pasti kami akan menikmati malam ini tetapi pertama sekali, kami harus berterima kasih kepada David Unsworth," kata Rooney.

"Beliau datang pada saat yang sukar buat kelab ini. Beliau benar-benar pejuang Everton.

"Saya berbangga dengannya kerana kami mendapat kemenangan ini, kerana ia kemenangan bermakna buat kelab, juga buat David Unsworth."

WAYNE Rooney (tengah) menanduk bola untuk jaringkan gol selepas sepakan penaltinya diselamatkan penjaga gol West Ham, Joe Hart. - Foto AFP

WAYNE Rooney gembira selepas meledak tiga gol buat Everton, awal pagi tadi. - Foto REUTERS

Ia adalah hatrik pertama Rooney buat Everton dan ia disempurnakan menerusi sepakan tinggi melepasi bekas rakan sepasukan England, Joe Hart pada minit ke-66.

Ditanya sama ada dia pernah menjaringkan gol lebih baik daripada itu, Rooney berkata: "Saya tidak fikir demikian.

"Ia salah satu daripada jaringan terbaik pernah saya hasilkan. Saya melakukan tendangan terbaik dan menjadikannya hatrik pertama Everton, ternyata saya puas hati." - AFP

Berita Harian X