X
Khamis, 25 Januari 2018 | 6:48pm
KESUNGGUHAN dan disiplin tinggi yang dipamerkan barisan pemain Vietnam sepanjang Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) wajar dijadikan contoh terbaik kepada pemain negara untuk terus mencipta kejayaan pada masa akan datang.
KESUNGGUHAN dan disiplin tinggi yang dipamerkan barisan pemain Vietnam sepanjang Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) wajar dijadikan contoh terbaik kepada pemain negara untuk terus mencipta kejayaan pada masa akan datang.

Kim Swee percaya mampu ikut jejak Vietnam

KUALA LUMPUR: Ketua jurulatih skuad bawah 23 (B-23) tahun negara, Datuk Ong Kim Swee menjelaskan pasukan kendaliannya berada pada landasan sama dengan Vietnam yang melakar kejutan di Kejohanan Konfederasi Bolasepak Asia (AFC).

Vietnam mengejutkan beberapa pasukan gergasi termasuk Iraq dan Qatar dalam laluan mara ke final kejohanan yang sedang berlangsung di China dan bakal berdepan Uzbekistan, Sabtu ini.

Justeru, Kim Swee berkata, kesungguhan dan disiplin tinggi yang dipamerkan barisan pemain Vietnam sepanjang kejohanan itu wajar dijadikan contoh terbaik kepada pemain negara untuk terus mencipta kejayaan pada masa akan datang.

"Ya (kita sedang mengikut jejak Vietnam) dan kita sudah membuktikannya, cuma ia masih belum mencukupi di mana kita harus berusaha lagi.

"Walaupun kita tahu sememangnya Vietnam mempunyai pemain berkualiti, pantas dan teknik yang bagus, dan pada kejohanan itu (AFC B-23) mereka bermain dengan cukup baik.

"Tanpa disiplin tinggi saya percaya Vietnam tidak mampu untuk layak ke final dan kita tidak boleh nafikan pemain mereka menunjukkan kesungguhan pada tahap terbaik di mana kita harus contohi," katanya, hari ini.

Semalam, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar percaya skuad kendalian Kim Swee yang terkandas di suku akhir apabila tewas 1-2 kepada Korea Selatan juga mampu untuk melakar kejutan dalam kejohanan besar seperti yang dilakukan Vietnam.

Malah, Khairy menjelaskan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sedia memberi sokongan termasuk dari aspek sains sukan bagi memastikan misi skuad negara layak ke Olimpik Tokyo 2020 tercapai.

Sehubungan itu, Kim Swee menganggap kenyataan Khairy itu sebagai perkembangan positif buat skuad negara dalam mencipta kejayaan lebih manis.

"Terima kasih kepada Khairy, tapi paling penting adalah perancangan awal buat pasukan. Walaupun Sukan Olimpik akan berlangsung pada tahun 2020, tapi kita perlu lakukan persiapan cukup rapi.

"Adanya bantuan daripada KBS, saya rasa dapat meringankan sedikit beban yang ditanggung FAM (Persatuan Bolasepak Malaysia) kerana perancangan yang teliti memerlukan banyak perbelanjaan.

"Bukan sahaja aspek sains sukan, tapi banyak lagi yang boleh kita lakukan untuk persiapan dari awal hingga ke pusingan kelayakan Olimpik Tokyo," katanya.

Berita Harian X