Jumaat, 23 Februari 2018 | 8:57pm
WENGER tekad bawa pulang trofi Piala Liga buat kali pertama. -Foto Reuters

Wenger idam robek ego Man City

LONDON: Pengendali Arsenal, Arsene Wenger bertekad untuk menewaskan pendahulu Liga Perdana Inggeris, Manchester City dalam usahanya menjulang trofi Piala Liga buat pertama kali dalam kariernya.

Wenger sudah memenangi tujuh gelaran Piala FA sejak mengemudi Arsenal tetapi kelab bimbingannya itu tewas dua kali di pentas final dalam aksi Piala Liga, pertama kepada Chelsea pada 2007 dan Birmingham City pada 2011.

Kini, pengurus dari Perancis itu berdepan tugas sukar untuk menghalang kemaraan skuad bimbingan Pep Guardiola di Wembley, awal pagi Isnin ini yang pastinya terdesak untuk bangkit selepas penyingkiran di kancah Piala FA.

Kekalahan kepada Wigan memusnahkan peluang City untuk meraih empat gelaran musim ini tetapi Wenger ketika ditemui pada sidang media sebelum perlawanan berkata dia tahu apa diperlukan untuk menjadi pemenang.

"Pertama sekali ialah kami perlu mempunyai kepercayaan yang kuat kami mampu melakukannya, menjadi amat tersusun dan mengambil setiap peluang untuk menyerang dan bermain corak serangan kami," kata Wenger.

Sambil mengakui ancaman daripada pemain seperti Sergio Aguero dan Kevin De Bruyne, Wenger begitupun berkata adalah sukar untuk fokus kepada individu.

"Satu daripada kekuatan Man City sudah tentu adalah De Bruyne, kerana dia sudah menjadi pemain yang amat lengkap," kata Wenger.

"Dia adalah pemain tengah yang moden bagi saya, dia boleh menjadi pemain yang penting di penghujung padang, dia bekerja amat keras, kedua-dua belah kakinya hidup dan dia juga seorang pejuang, jadi saya tidak terkejut prestasinya baik.

"Mereka mempunyai begitu ramai pemain yang kamu perlu hentikan dan lebih baik untuk fokus kepada pasukan berbanding kepada individu tertentu," kata Wenger yang mengakui tidak gementar tetapi bermotivasi untuk meraih gelaran.

"Saya mempunyai kelebihan kerana saya sudah bermain di banyak aksi final dan tahu betapa besarnya hari itu... Wembley sentiasa istimewa kerana stadium itu dipisahkan kepada dua.

"Ia hari yang istimewa. Tidak kira berapa banyak final yang kamu pernah harungi, ia sentiasa istimewa. Bagi kami, ia satu peluang." - AFP

948 dibaca
Berita Harian X