Ahad, 13 Mei 2018 | 5:17pm
PENGERUSI Barisan Nasional Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan pada sidang media pertama selepas Pilihan Raya umum ke 14 yang beralih kuasa kepada Pakatan Harapan di Kediaman rasmi Menteri Besar Negeri Sembilan. - Foto Hazreen Mohamad

Mohamad kekal Presiden PBNS

SEREMBAN: Walaupun jawatan Menteri Besar Negeri Sembilan bertukar tangan susulan keputusan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14), Rabu lalu, namun kedudukan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS) tidak berubah.

Datuk Seri Mohamad Hasan masih berstatus sebagai Presiden PBNS berikutan perlembagaan persatuan itu yang menyebut Menteri Besar Negeri Sembilan secara automatik dilantik sebagai Presiden PBNS sudah digubal sebelum ini. 

Naib Presiden PBNS, Datuk Mohamad Haslah Mohd Amin, berkata Mohamad terus kekal sebagai Presiden badan induk bola sepak negeri itu walaupun kepemimpinan kerajaan negeri bertukar tangan. 

"Jawatan Presiden PBNS kini bukan lagi secara automatik diduduki Menteri Besar Negeri Sembilan sepertimana sebelum ini sebaliknya ia sudah boleh ditandingi kerana perlembagaan mengenainya sudah diubah. 

"Kini jawatan itu sudah boleh ditandingi. Justeru, Datuk Seri Mohamad (Hasan) masih kekal sebagai Presiden sehingga pemilihan kepimpinan PBNS yang akan datang," katanya kepada NSTP, di sini, hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi mengulas kedudukan Mohamad dalam PBNS selepas kepemimpinan negeri bertukar tangan. 

Pada PRU14, Rabu lalu, Pakatan Harapan menang 20 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan, sekali gus layak membentuk kerajaan negeri selepas menewaskan Barisan Nasional yang memperoleh 16 kerusi.

 Menteri Besar Negeri Sembilan kini dipegang oleh Aminuddin Harun, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sikamat.

 Mohamad Haslah yang juga pengurus pasukan Liga Super Negeri Sembilan, berharap penjelasan itu dapat memperbetulkan laporan sebuah media cetak (bukan NSTP) yang mengatakan kepimpinan baharu akan menerajui pentadbiran PBNS susulan keputusan PRU14. 

Beliau berkata, penjelasan itu juga diharap dapat mengelak sebarang kekeliruan terutama dalam kalangan orang ramai dan peminat setia skuad Hobin Jang Hobin. 

"Saya harap penjelasan ini dapat menjawab pertanyaan peminat-peminat pasukan Negeri Sembilan mengenai kedudukan Presiden PBNS," katanya.

Berita Harian X