Khamis, 20 September 2018 | 12:57pm
Pengurus pasukan Pahang, Datuk Mohammed Suffian Awang. - Foto Farizul Hafiz Awang

Jangan sampai cedera - Mohammed Suffian

KUANTAN: Ketika semua persiapan berjalan lancar, skuad Pahang kini dihantui kebimbangan menjelang detik terakhir - pemain dilanda kecederaan sebelum perlawanan menentang Johor Darul Ta'zim (JDT), Ahad ini.

Menjelang saingan suku akhir pertama Piala Malaysia itu, pengurus pasukan, Datuk Mohammed Suffian Awang mengakui mereka tidak sanggup melihat segala perancangan terbantut jika ada pemain yang ditimpa kecederaan sebelum bertemu Harimau Selatan. 

"Sebelum ini, kami menghadapi masalah dalam saingan peringkat kumpulan apabila beberapa pemain utama cedera hingga memberi kesan terhadap prestasi pasukan. 

"Paling ketara membabitkan ketumpulan jentera serangan, apabila Patrick Cruz cedera walaupun Pahang berjaya melangkah ke saingan suku akhir. 

"Jadi, saya berharap pemain mengelak daripada cedera kerana JDT pastinya mahu menang sebagai bekalan selesa apabila bertemu pada suku akhir kedua di Larkin nanti," katanya. 

Mohammed Suffian berkata, persediaan lebih rapi juga akan dilakukan untuk memastikan skuad Tok Gajah memiliki bekalan pada suku akhir pertama di Stadium Darul Makmur.

"Sudah pasti aksi suku akhir pertama kami mahu menang dengan jaringan selesa, kerana ia juga sebagai motivasi kepada pemain untuk misi ke separuh akhir. 

"Pada masa sama, pemain juga perlu mengelak daripada melakukan kesilapan mudah hingga memberi boleh memberi tekanan kepada pasukan," katanya. 

Difahamkan, skuad kendalian Dollah Salleh akan menurunkan kesebelasan utama termasuk Cruz yang sudah pulih daripada kecederaan. 

Kemenangan 4-0 ke atas Sabah pada perlawanan terkahir kumpulan Isnin lalu juga diharapkan mampu memperkasakan Pahang untuk merekodkan kemenangan ke atas JDT.

Berita Harian X