Khamis, 20 Julai 2017 | 11:03am

Syabas Jun Hoong - PM, TPM

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak merakamkan ucapan syabas kepada penerjun elit kebangsaan, Cheong Jun Hoong yang melakar sejarah, menjadi atlet Malaysia pertama meraih pingat emas pada Kejohanan Akuatik Dunia 2017 di Budapest, Hungary hari ini.

"Tahniah @cheongjunhoong! Juara dunia pertama #Negaraku dalam acara Platform Terjun Wanita di #FINABudapest2017," kata Perdana Menteri menerusi laman Twitternya, hari ini.

Penerjun berusia 27 tahun berasal dari Perak itu, yang juga gandingan Pandelela Rinong meraih pingat perak pada Sukan Olimpik 2016 di Rio, mencatat 397.50 mata dalam acara 10m platform individu wanita.

Bekas juara dunia, Si Yajie dari China, memenangi pingat perak dengan catatan 396.00 mata, manakala rakan sepasukannya, Ren Qian, yang meraih pingat emas Sukan Olimpik 2016 di Rio, menamatkan saingan di tempat ketiga selepas mengumpul 391.95 mata, menurut laman web rasmi Fina; www.fina.org.

Sementara itu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan kemenangan Jun Hoong sebagai kebanggaan negara.

"Tahniah @cheongjunhoong juara dunia acara 10m platform wanita. Sejarah tercipta dan menjadi kebanggaan negara. Terima kasih atlet negara," katanya dalam laman Twitter beliau.

BERNAMA

Berita Harian X