Rabu, 30 Ogos 2017 | 1:48pm
SKUAD luncur ais lelaki negara meraikan kejayaan memenangi acara luncur berganti-ganti 3,000 meter di MyNISS, Damansara.- Foto Aziah Azmee
PASUKAN luncur ais lelaki negara gah meraih emas acara luncur berganti-ganti 3,000 meter di MyNISS, Damansara. - Foto Aziah Azmee

KL2017: Luncur ais gondol emas ke-145

PETALING JAYA: Skuad luncur ais lelaki berjaya mengutip pingat emas selepas memenangi acara luncur berganti-ganti 3,000 meter dengan catatan masa 4:31.438 saat, sebentar tadi.

Pingat emas itu adalah yang ke-145 buat kontinjen negara sepanjang penyertaan dalam temasya Sukan SEA ke-29 (KL2017).

Pasukan yang dianggotai De-Vin Wong, Mohamad Ariff Rasydan, Hazim Shahrum dan Khairil Ridhwan Khalil, menyaksikan pencabar terkuat mereka, Thailand dibatalkan ketika memulakan semula perlumbaan 27 pusingan untuk meninggalkan Indonesia dan Singapura dengan catatan masa 4:31.438s.

AKSI peluncur ais negara (topi merah) bersaing dengan atlet lain dalam acara luncur berganti-ganti 3,000 meter di MyNISS, Damansara. - Foto Aziah Azmee

Ketua pasukan luncur lelaki De-vin Wong berkata, luncuran yang sempurna terutamanya di selekoh membantu mereka mengatasi lawan.

Katanya, sebaik mengetahui acara ini adalah yang terakhir dalam Sukan SEA kali ini mereka semakin bersemangat dan mahu melakukan yang terbaik.

"Kami bersyukur kerana berjaya memenangi pingat emas untuk negara. Walaupun perlumbaan terhenti ekoran kecederaan atlet Thailand, namun kami berjaya mengekalkan momentum prestasi.

"Jurulatih memberitahu kami untuk terus fokus lebih-lebih lagi pesaing terbesar kami iaitu Thailand sudah terkeluar dari perlumbaan," katanya.

Menurutnya, ketika itu mereka hanya perlu memastikan tiada kecederaan atau perlanggaran berlaku dan terus meluncur seperti apa yang dilakukan dalam latihan.

"Ya, kami menang dan pingat emas ini untuk semua rakyat Malaysia yang tidak putus-putus memberi sokongan kepada kami. Terima kasih semua," katanya.

Sementara itu, pasukan luncur ais menceriakan kontinjen negara pada hari penutup Sukan SEA ke-29 selepas berjaya mencatatkan lima emas dan tiga gangsa.

Sukan luncur ais yang julung kali dipertandingkan dalam temasya ini disertai oleh lima negara.

Penguasaan atlet negara dalam sukan itu terbukti sejak hari pertama acara itu diadakan 25 Ogos lalu apabila atlet luncur lelaki negara Julian Yee memenangi pingat emas untuk acara 'figure skating'.

Selain itu, seorang lagi atlet luncur lelaki Chew Kai Xiang turut meraih pingat gangsa bagi kategori sama.

Kecemerlangan itu diteruskan dengan kejayaan atlet luncur wanita Anja Chong memenangi dua kategori individu 500 meter dan 1000 meter.

Rakan sepasukan Ashley Chin dan Hazim Shahrum turut menyumbang pingat gangsa untuk kategori 1000 meter lelaki dan wanita.

Peluncur negara sekali lagi bertindak cemerlang selepas pasukan lelaki dan wanita kategori luncur berganti 3000 meter masing-masing meraih pingat emas.

Peluncur paling cemerlang Anja Chong yang berjaya mengutip tiga pingat emas dalam temasya ini berkata, sokongan oleh penyokong yang datang ke Stadium Luncur Ais Kebangsaan Malaysia (MYNISS) memberikan semangat untuknya dan rakan sepasukan.

Katanya, walaupun sukan ini masih baru di negara ini namun kehadiran yang ramai pada hari ini memberikan impak kepada prestasi mereka.

"Saya masih tidak percaya dapat membantu Malaysia mengutip tiga pingat emas. Inilah saat paling gembira untuk saya dan keluarga.

"Saya teruja dengan kehadiran penyokong yang membakar semangat kami untuk terus berjaya dalam perlumbaan tadi. Sorakan daripada mereka memberikan perbezaan besar kepada prestasi kami," katanya.

Menurutnya, persediaan lebih 18 bulan menjalani latihan bersama rakan sepasukan untuk temasya ini berhasil dan ia akan membawa sukan ini ke tahap yang lebih tinggi.

Katanya, dia akan meneruskan latihan untuk kelayakan ke Sukan Olimpik yang dijadualkan berlangsung dalam beberapa bulan lagi.

"Saya berharap semuanya akan berjalan lancar dan berpeluang untuk bertanding di dalam sukan terbesar dunia itu," katanya.

Berita Harian X