Rabu, 11 November 2015 | 2:44pm

Kes rasuah, pengubahan wang haram 5 pegawai TLDM 9 Disember

IPOH: Mahkamah Sesyen di sini menetapkan 9 Disember ini untuk sebutan semula kes rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan lima pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) termasuk sepasang suami isteri.

Dalam prosiding sebutan semula kes itu di dua Mahkamah Sesyen hari ini, Hakim Rushan Lutfi Mohamed dan Hakim Ikmal Hishan Mohd Tajuddin masing-masing menetapkan tarikh berkenaan selepas membenarkan permohonan daripada Timbalan Pendakwa Raya Wan Ahmad Nizam Wan Omar untuk perbicaraan serentak bagi kedua-dua kes itu di Mahkamah Khas Rasuah Ipoh.

Sebelum ini, kesemua pegawai kanan TLDM termasuk pasangan suami isteri itu didakwa atas pertuduhan menerima rasuah membabitkan nilai lebih RM500,000 berkaitan urusan pembekalan barangan ke TLDM antara 2014 dan 2015.

Pasangan Leftenan Komander Rozlin Mustafa, 33, dan suaminya Leftenan Komander Rizalman Ghazali, 36, menghadapi enam pertuduhan menerima suapan membabitkan RM420,852.85 manakala Leftenan S Kuvendran, 32, menghadapi empat pertuduhan menerima suapan sebanyak RM104,971.97.

Dua lagi pegawai iaitu Kapten Abdul Aziz Gaffor, 54, menghadapi tujuh pertuduhan menerima suapan barangan berharga bernilai RM1,052,120.60 manakala Leftenan Komander Khairul Izwan Mohd Khir, 37, menghadapi lima pertuduhan menerima wang suapan membabitkan nilai RM1,500,000.

Pasangan suami isteri itu juga menghadapai enam pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan wang RM604,207, Khairul Izwan menghadapi lima pertuduhan membabitkan RM1,425,500 manakala Kuvendran menghadapi lima pertuduhan membabitkan RM142,115.77.

Abdul Aziz didakwa atas lima pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan urusan pembekalan barangan ke TLDM berjumlah RM840,000 sejak tahun lalu.

Prosiding sebutan semula kes rasuah itu terhadap kesemua tertuduh didengar oleh Hakim Rushan Lutfi manakala kes pengubahan wang haram membabitkan Abdul Aziz didengar oleh Hakim Ikmal Hishan di Mahkamah Sesyen berasingan.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai tiga lagi pegawai TLDM iaitu pasangan suami isteri berkenaan serta Khairul Izwan dan Kuvendran yang dituduh atas kesalahan pengubahan wang haram, Wan Ahmad Nizam berkata kes itu akan disebut pada 3 Disember ini dan pihak pendakwaan akan memohon perbicaraan bersama.

Kesemua tertuduh diwakili peguam-peguam yang diketuai Norhasham Hasan.

- BERNAMA

Berita Harian X