Isnin, 19 September 2016 | 11:20am

Melaka terima penerbangan terus dari Haikou, China tahun depan

PENGERUSI Jawatankuasa Pengangkutan, Pemulihan Projek dan Perdagangan Antarabangsa Melaka, Datuk Lim Ban Hong. - Foto Muhammad Zuhairi Zuber
PENGERUSI Jawatankuasa Pengangkutan, Pemulihan Projek dan Perdagangan Antarabangsa Melaka, Datuk Lim Ban Hong. - Foto Muhammad Zuhairi Zuber

MELAKA: Melaka bakal menerima penerbangan terus secara sewa khas dari bandar Haikou di wilayah Hainan, China ke Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam di sini, dijangka pada suku pertama tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan, Pemulihan Projek dan Perdagangan Antarabangsa Melaka, Datuk Lim Ban Hong, berkata usaha berkenaan sedang dalam perbincangan dengan beberapa syarikat penerbangan di Hainan dan menunjukkan reaksi positif.

"Ini adalah perancangan kerajaan negeri Melaka dalam merancakkan sektor pelancongan dan ekonomi negeri sekiranya penerbangan secara terus berkenaan dapat direalisasikan dalam tempoh enam bulan lagi.

"Ia juga sejajar dengan matlamat yang ditetapkan kerajaan persekutuan untuk menarik lapan juta pelancong China dalam tempoh lima tahun akan datang," katanya pada majlis pecah tanah hotel dan pangsapuri servis Hyatt Place di Pulau Melaka di sini, malam tadi.

Mengulas lanjut, katanya penerbangan secara terus itu akan turut menyediakan pakej penginapan dan lawatan ke destinasi menarik di negeri ini dengan kerjasama syarikat pelancongan di Melaka dan Hainan.

Lim berkata, pakej pelancongan berkenaan dijangka membantu meningkatkan ekonomi semua pemain dalam industri pelancongan termasuk perhotelan, makanan dan cenderahati.

Beliau berkata sekiranya berjaya, usaha berkenaan adalah yang kedua dilakukan bagi menarik kedatangan pelancong China terus ke Melaka selepas bermulanya penerbangan pertama secara terus dan sewa khas dari Guangzhou di wilayah Guangdong pada 29 September depan.

Katanya selain itu, daerah Quangxi yang terletak di selatan China juga antara destinasi penerbangan terus yang dalam perbincangan untuk dilaksanakan pada masa hadapan.

"Kerajaan negeri Melaka sangat mengalu-alukan mana-mana pihak atau syarikat penerbangan yang ingin melakukan penerbangan secara terus dan carter ke negeri ini terutama dari China," katanya.

Beliau berkata, pasaran China adalah antara pasaran terbesar bagi kedatangan pelancong ke Malaysia yang dilihat dapat meningkatkan sektor pelancongan Melaka. - BERNAMA

Berita Harian X