X
Sabtu, 4 Jun 2016 | 4:16pm
MUHAMMAD Ali (kanan) bertarung dengan Henry Cooper di Stadium Highbury, London, pada 21 Mei 1966 untuk merebut Juara Heavyweight Dunia. - Foto Reuters
MUHAMMAD Ali (kanan) bertarung dengan Henry Cooper di Stadium Highbury, London, pada 21 Mei 1966 untuk merebut Juara Heavyweight Dunia. - Foto Reuters

Pemergian Muhammad Ali, apa kata mereka

NEW YORK: Bekas juara tinju heavyweight dunia, Muhammad Ali meninggal dunia hari ini pada usia 74 tahun.

Berikut beberapa reaksi berhubung pemergian legenda tinju dunia itu:

AL SHARPTON, pemimpin hak asasi manusia berpangkalan di New York (Twitter): "Ali, dia sentiasa yang terhebat, juara sebenar di dalam dan di luar gelanggang tinju."

JESSE JACKSON SR, pemimpin hak asasi awam (Twitter): "Marilah kita berdoa untuk @MuhammadAli; warga Amerika terbaik, juara tinju dunia, transformasi sosial dan hero antipeperangan. #TheGreatest."

ROY JONES JR, bekas juara tinju (Twitter): "Perasaan saya amat sedih, namun bercampur lega apabila tokoh hebat ini tenang meninggalkan kita."

GEORGE FOREMAN, pencabar Ali dalam pertarungan tersohor 'Rumble In The Jungle': "Muhammad Ali salah seorang manusia terhebat yang pernah saya kenal. Tidak dinafikan dia adalah manusia terbaik hari ini dan sepanjang usianya. Untuk meletakkan dia hanya seorang peninju saja, adalah tidak adil."

BERNICE KING, anak perempuan kepada ikon pejuang hak asasi Martin Luther Jr: "Andalah seorang juara dalam masa bertahun-tahun. Ada 'berjuang' dengan baik sekali. Takziah!"

FLOYD MAYWEATHER JR, juara tinju dunia: "Tidak akan ada lagi Muhammad Ali. Masyarakat kulit hitam di seluruh dunia memerlukannya. Dia adalah 'suara' untuk kami. Suaranya untuk saya sehingga saya berada pada kedudukan ini hari ini."

DON KING, promoter tinju: "Ia hari yang pilu dalam hidup saya. Saya amat sayangkan Muhammad Ali...dia adalah rakan saya. Ali tidak akan 'mati'. Seperti Martin Luther King, semangatnya akan terus mekar, dia peneraju dunia."

MANNY PACQUIAO, peninju Filipina dan ahli politik: "Kita kehilangan seorang yang hebat hari ini. Arena tinju mendapat manfaat daripada bakat Muhammad Ali, tapi tidak sebanyak manfaat yang diperoleh oleh manusia daripada ciri kemanusiaannya."

OSCAR DE LA HOYA, bekas juara tinju dunia (Twitter): "Seorang legenda yang menghiasi sukan dan dialah juara tulen untuk semua."

INTERNATIONAL BOXING ASSOCIATION - AIBA (badan menguruskan tinju Olimpik): "AIBA ingin memberi penghormatan kepada peninju terhebat sepanjang zaman. Dengan doa dan ucapan takziah kepada ahli keluarganya." - REUTERS

Berita Harian X