Selasa, 29 November 2016 | 10:36am

Chelsea ancaman utama Liverpool - Souness

LEGENDA Liverpool, Graeme Souness
LEGENDA Liverpool, Graeme Souness

LONDON: Legenda Liverpool, Graeme Souness percaya Chelsea adalah ancaman terbesar The Reds dalam pemburuan kejuaraan liga musim ini.

Kelab Merseyside itu yang kali terakhir dinobat juara England pada 1990, sebelum pengenalan Liga Perdana Inggeris (EPL) ketika ini menghuni tangga kedua liga, satu mata di belakang Chelsea.

Liverpool menewaskan Sunderland 2-0 minggu lalu namun kehilangan perancang bintangnya, Philippe Coutinho, yang berdepan kecederaan serius pada perlawanan itu.

Pemain bintang Brazil itu sudah menjaringkan lima gol musim ini namun Souness yang juga bekas pemain tengah Scotland, percaya kelab itu memiliki pemain yang mampu mengisi kekosongan itu.

"Sudah tentu ia satu tamparan. Namun saya pernah menjadi kapten di sana (Liverpool) dan dianggap seorang pemain terbaik dan apabila saya tidak bermain dalam 10 perlawanan, mereka menang semuanya," kata Souness yang kini bertugas sebagai pengkritik di Sky Sports.

"Pada permulaan musim ini, saya menjangkakan mereka akan menamatkan saingan di kedudukan empat teratas, namun kini saya meletakkan sasaran yang lebih tinggi.

"Namun, kita belum lagi memasuki Disember. Dulu, Liverpool pernah tewas kepada Manchester City pada perlawanan Boxing Day dan berada di tangga ke-12 liga, semua orang menafikan peluang kami namun kami masih menjuarainya.

"Jadi untuk memilih siapa yang akan menang ketika ini amat sukar. Namun bagi calon-calonnya, Chelsea tampak menakutkan bagi saya.

"Mereka masih belum menggunakan semua kekuatan mereka untuk memenangi perlawanan. Liverpool sudah, Manchester City sudah, Arsenal juga sudah. Chelsea bermain secara pragmatik, jadi mereka sukar untuk ditewaskan," kata Souness yang mengakui kagum dengan kerja Jurgen Klopp di Anfield.

Souness sebelum ini pernah membimbing Liverpool pada 1991 hingga 1992 dan ketika bermain, dia memenangi lima gelaran liga dan tiga kejuaraan di peringkat Eropah. - AFP

Berita Harian X