Rabu, 14 Januari 2015 | 8:03pm

QZ8501: TLDM tamatkan pembabitan dalam SAR di Laut Jawa

Jenazah mangsa pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 berjaya dipindahkan dari KD Pahang ke kapal Kri Banda Acheh pada operasi Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) di Laut Jawa pada 4 Januari lalu. - Foto TLDM
Jenazah mangsa pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 berjaya dipindahkan dari KD Pahang ke kapal Kri Banda Acheh pada operasi Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) di Laut Jawa pada 4 Januari lalu. - Foto TLDM

KUALA LUMPUR: Pembabitan kapal Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam misi pencarian Operasi Mencari dan Menyelamat (SAR) QZ8501 ditamatkan secara rasmi pada jam 6 petang tadi.

Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, selama tempoh 17 hari, TLDM menugaskan lima buah kapal iaitu Kapal Diraja (KD) Pahang, KD Lekiu, KD Lekir, KD Kasturi dan KD Perak serta sebuah helikopter Fennec.

Katanya, KD Pahang adalah kapal TLDM pertama tiba di kawasan operasi SAR pada 29 Disember lalu sebelum disusuli oleh KD Lekir, KD Lekiu, KD Kasturi dan KD Perak.

"Secara purata, setiap kapal TLDM yang ditugaskan melaksanakan operasi selama 8 hari sebelum keluar dari kawasan pencarian untuk melaksanakan ulangbekal.

"Sepanjang penugasan, kapal TLDM telah berjaya mencapai beberapa kejayaan operasi. "Secara keseluruhan kapal TLDM telah melaksanakan operasi meliputi kawasan seluas kira-kira 22,000 batu nautika persegi. Pencarian dilaksanakan dengan menempatkan pemerhati tambahan di atas geladak, pemantauan udara oleh helikopter FENNEC, radar, sonar (pencarian bawah air) dan bot jenis Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB)," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Abdul Aziz berkata, kapal TLDM turut menggunakan penderia elektro optik bagi mengesan objek di permukaan laut pada waktu malam.

Katanya, perenang awasan juga terpaksa ditugaskan bagi menaikkan jenazah yang dijumpai walaupun dalam keadaan laut dan cuaca yang sangat mencabar.

"Kapal TLDM telah menjumpai dan mengambil 10 jasad (4 lelaki, 4 perempuan dan 2 jantina tidak dikenalpasti) yang mana KD Kasturi menaikkan 5 jasad, KD Lekir 2 jasad, KD Pahang 2 jasad dan KD Perak 1 jasad.

"Di samping itu, beberapa serpihan pesawat dan barangan peribadi mangsa turut dibawa naik. Kapal TLDM telah menunjukkan tahap profesionalisme yang tinggi apabila dapat bekerjasama dengan kapal dan pesawat negara lain seperti Indonesia, Singapura, Amerika Syarikat, China, Jepun dan negara-negara lain yang turut terlibat dalam usaha pencarian.

"Kerjasama erat juga dicapai dengan Badan SAR Nasional, Indonesia (BASARNAS) yang berjaya mengkoordinasikan keseluruhan operasi ini dengan baik," katanya.

Beliau berkata, pembabitan kapal TLDM serta beberapa kapal tentera laut asing ditamatkan apabila bukti utama perakam data penerbangan (FDR) dan perakam suara kokpit (CVR) ditemui pada 12 Januari dan 13 Januari lalu.

Katanya, di samping itu, beberapa pengesanan objek besar di bawah air mengesahkan posisi kapal terbang terhempas.

"Lanjutan daripada perkembangan tersebut, BASARNAS telah menumpukan operasi pencarian bawah air di kawasan pencarian yang lebih kecil berkeluasan 25 batu nautika persegi.

"Pencarian di kawasan ini disimpulkan memadai dengan aset-aset Indonesia sahaja," katanya.

Sehingga hari ini, sebanyak 48 jasad telah ditemui dan 36 daripadanya telah dikenalpasti.

Berita Harian X