Isnin, 28 November 2016 | 12:50pm

Tentera Syria tawan semula 6 kawasan di Aleppo

ALEPPO: Tentera kerajaan menawan semula daerah di timur Aleppo yang dikuasai pemberontak hujung minggu lalu, memaksa hampir 10,000 penduduk awam melarikan diri ketika pihak tentera meningkatkan serangan untuk mengambil alih semula bandar raya kedua Syria itu.

Dalam kejayaan besar dalam usaha menawan semula keseluruhan bandar raya itu, tentera rejim kelmarin menawan semula Masaken Hanano yang menjadi daerah terbesar dikuasai pembangkang di timur Aleppo.

Semalam, pada Ahad, hari ke-13 operasi, tentera kerajaan turut berjaya menawan semula kawasan kejiranan Jabal Badra dan Baadeen serta tiga lagi kawasan.

Wilayah Inzarat, Al-Sakan al-Shaabi dan Ain al-Tall, semuanya berjaya dirampas semula tentera rejim selepas melancarkan serangan besar-besaran terhadap Sakhur dan Haidariya.

Menurut pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR), tentera kerajaan menguasai hampir keseluruhan timur Aleppo.

"Pembangkang kehilangan sekurang-kurangnya 30 peratus wilayah yang dikuasai mereka di Aleppo," kata ketua SOHR, Rami Abdel Rahman.

Kejayaan dicapai rejim ketika pesawatnya membedil kedudukan pembangkang dan di tengah pertempuran hebat antara pembangkang dan tentera yang setia kepada Presiden Bashar al-Assad di daerah Sakhur.

Masaken Hanano adalah daerah pertama ditawan pembangkang pada musim panas 2012 dalam tindakan yang memecahkan bandar raya itu kepada timur yang dikuasai pemisah dan rejim menguasai barat.

Kira-kira 250,000 penduduk awam yang terkepung beberapa bulan di timur berhadapan kekurangan makanan dan bahan bakar serius.

SOHR berkata, hampir 10,000 penduduk melarikan diri dari timur Aleppo pada malam Sabtu, sekurang-kurangnya 6,000 menuju daerah Sheikh Maksoud yang dikuasai penduduk Kurdis, dengan yang lain bergerak ke kawasan dikuasai kerajaan. - AFP

Berita Harian X