Jumaat, 2 September 2016 | 9:35pm

Media Prima, Maxis tawar langganan Tonton percuma

RANGKAIAN Televisyen Media Prima Bhd (RTMP)
RANGKAIAN Televisyen Media Prima Bhd (RTMP)

KUALA LUMPUR: Rangkaian Televisyen Media Prima Bhd (RTMP) menjalin kerjasama dengan Maxis Bhd bagi membolehkan pelanggan Pelan MaxisOne menikmati 5 Gigabite (GB) data 'video striming' setiap bulan secara percuma dan langganan percuma selama 60 hari untuk pakej VIP Tonton.

Ketua Pegawai Eksekutif RTMP, Datuk Kamal Khalid, berkata kerjasama itu membolehkan pelanggan MaxisOne menikmati kandungan terbaik di mana sahaja, tanpa henti dari peranti mudah alih.

"Pelanggan MaxisOne akan mendapat penaiktarafan langganan ke pakej VIP Tonton secara eksklusif secara percuma selama 60 hari dan selepas tamat tempoh itu, caj RM10 setiap bulan akan dikenakan," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, kerjasama dengan syarikat telekomunikasi terkemuka seperti Maxis membuka peluang bagi RTMP untuk menembusi segmen penonton baharu yang mengakses media melalui peranti mudah-alih masing-masing.

Katanya, pelanggan Tonton, perkhidmatan Over-the-Top (OTT) popular di Malaysia dengan lebih 5.9 juta pengguna berdaftar akan menikmati pilihan hiburan yang pelbagai dengan akses kepada kandungan melebihi 23,000 jam.

"Pendaftaran untuk Tonton adalah percuma, namun kandungan premium dan ciri istimewa hanya boleh dinikmati oleh pelanggan tonton VIP.

"Pelanggan Tonton VIP boleh menonton rancangan sebelum ia disiarkan di televisyen, menonton tanpa henti siri drama, menikmati siaran langsung acara penting secara eksklusif dan menikmati saluran premium secara langsung," katanya.

Kamal berkata, perkhidmatan itu boleh diakses melalui laman webnya di tonton.com.my atau muat turun aplikasi Tonton di perant iOS dan Android.

Walaupun ada beberapa perkhidmatan OTT di Malaysia, katanya, kelebihan yang ditawarkan bagi Tonton ialah ia menawarkan kandungan tempatan yang paling dicari dalam Bahasa Malaysia dan Mandarin.

"Tonton juga adalah pusat bagi kandungan serantau yang terbaik selepas kami memeterai perjanjian dengan TVB Hong Kong, KBS Korea, CJ E&M Korea, Jiangsu Television China," katanya.

Info

* Khusus untuk pelanggan Pelan MaxisOne

* Caj RM10 selepas tamat tempoh percuma 60 hari

* Nikmati 5GB data video striming percuma setiap bulan

Berita Harian X