Ahad, 29 Mei 2016 | 10:25am

Kenang selalu saat manis disatukan

PERCERAIAN sesuatu yang dibolehkan tetapi tidak disukai Allah SWT. Penyelesaian kepada masalah ini perlu melihat. puncanya dari segi faktor luaran dan dalaman seperti menjadikan perasaan kasih sayang sebagai penyelesai masalah.

Suatu masa dahulu, pasangan kita adalah insan yang paling dicintai justeru, bayangkan semua saat bagaimana kita disatukan. Pada pasangan yang pernah bercinta sebelum disatukan, lihat kembali surat cinta atau hadiah pernah kita dapat daripada pasangan yang menggambarkan betapa dia sangat mencintai dan menghargai kita.

Dari segi saintifiknya, apabila fikiran dan hati memikirkan dan mengenangkan peristiwa serta kenangan manis mengenai suami atau isteri, hormon positif akan keluar ketika kita melakukan membayangkan imej positif itu.

Seterusnya jangan mencari kesilapan pasangan sebaliknya muhasabah diri. Lihat di mana salah kita dan cuba fikirkan kenapa orang yang kita kenal baik sudah berubah sikap menjadi tidak baik. Jika pasangan yang bersalah atau sama-sama menjadi punca, penyelesaian ialah mengalah dan mohon maaf.

Lupakan dan beri peluang pasangan melakukan kebaikan untuk membuktikan beliau benar-benar menyayangi kita. Untuk memperbaiki semua keadaan, lebih baik kita menilai diri dan cari di mana salah atau kekurangan kita.

Perjanjian baiki kesilapan

Sesungguhnya keresahan, kebencian dan kemarahan itu disebabkan oleh dosa kita, sama ada dengan Allah SWT atau sesama manusia. Bertaubat membersihkan hati yang dipenuhi tompok hitam. Taubat nasuha membersihkan hati dan memungkinkan doa dimakbulkan.

Bagi mengatasi masalah rumah tangga, amalkan solat berjemaah, solat dengan sempurna dan tepat pada waktu. Orang yang taat, Allah SWT akan berikan kemudahan kepada mereka.

Mungkin perlu ada perjanjian antara suami dan isteri untuk membetulkan kesilapan serta tidak mengulangi kesilapan yang sama. Ingatlah, orang yang paling silap ialah orang yang melakukan kesilapan sama kerana itu tanda mereka tidak pernah belajar daripada kesilapan lalu.

Apabila suami baik dengan isteri, isteri akan baik kepada suami. Jika suami berniat memperbetulkan diri dengan tidak mengulangi kesilapan, isteri juga perlu lakukan perkara sama. Orang yang bijak tahu kesilapan dan kelemahan sendiri.

Apabila niat perkahwinan untuk mendapat keredaan Allah SWT, maka masalah kecil dan remeh yang kita hadapi akan menjadi kecil atau biasa-biasa sahaja. Oleh itu, untuk menghalang perceraian, niat berkahwin mesti kerana Allah SWT, memenuhi sunah Nabi, bukan kerana cinta semata-mata.

Tetapi seandainya sudah berlaku perceraian, dalam tempoh berpisah itu (tempoh edah) fikir dan renungkan kembali apakah corak kehidupan yang kita akan lalui selepas perceraian? Adakah kita teruskan perpisahan itu atau merujuk kembali pasangan?

Fahami kehendak pasangan

Biasanya jika kita betul-betul cinta dan pernah menikmati kebahagiaan berumah tangga bersama pasangan, apabila terputus ikatan akan timbul dua situasi. Pertama, timbul rasa rindu dan penyesalan. Kedua, adanya masa untuk bermuhasabah diri.

Sebaiknya berikan peluang kedua untuk merujuk kembali. Berkasih sayang dan menghormati antara satu sama lain adalah keutamaan untuk jaminan kebahagiaan suami isteri. Jaga emosi dalam hubungan suami isteri.

Fahami pasangan kerana ada orang yang suka dibelai, maka menangi hati pasangan dengan cara itu. Ada orang suka mendengar dan ada pula suka membaca tulisan, gunakan kaedah itu untuk menawan hati pasangan kita.

Buatlah pasangan berasa dirinya dihargai, bertanggungjawab dan suka menjaga keluarga. Ingatlah wanita, walau bagaimana besar pangkat, di rumah di sisi suami hendaklah merendah diri kerana suami ialah pemimpin kita ke syurga.

Suami, pujilah isteri di hadapan keluarga. Mentua perlu lebihkan menantu daripada anak. Menantu pula perlu lebihkan mentua daripada anak. Demikianlah tip untuk memelihara rumah tangga daripada runtuh dan tidak dapat dibangunkan lagi.

Berita Harian X