Ahad, 14 Februari 2016 | 1:35pm

Lagu Selasa Band lebih diterima di Malaysia

KUMPULAN dari Indonesia, Selasa Band. - Foto Munira Abdul Ghani
KUMPULAN dari Indonesia, Selasa Band. - Foto Munira Abdul Ghani

KUALA LUMPUR: Akur masih kurang dikenali di negara ini, namun kumpulan dari seberang yang menggelarkan diri mereka Selasa Band ini yakin mampu mencuri hati peminat di Malaysia.

Lebih membuatkan mereka pasti ada ruang buat kumpulan itu di negara ini apabila single terbaharu berjudul Tetap Dirimu diterima dengan baik.

Vokalisnya, Dhena, berkata mereka berasa terharu apabila single nyanyian Selasa Band diterima baik dan lagu berkenaan sudah diputarkan di beberapa stesen di negara ini sejak beberapa bulan lalu.

"Ia petanda yang baik buat kami untuk memperkenalkan siapa penyanyi lagu Tetap Dirimu. Adalah lebih baik lagu dikenali terlebih dulu sebelum kami diperkenalkan kepada peminat di negara ini," katanya ketika ditemui pada sesi fotografi di studio Balai Berita, Bangsar, baru-baru ini.

Tambahnya, apa yang membuatkan mereka lebih gembira, lagu terbabit lebih diterima di negara ini berbanding Indonesia.

Selain Dhena, kumpulan dari Lombok ini turut membariskan Poci selaku gitaris, Oboy (dram), Hendri (keyboard), Bayu (bes) dan Ardi (gitar).

Bercerita lanjut, semua anggotanya melahirkan rasa syukur apabila peminat di negara ini dapat menerima muzik mereka yang lebih kepada Pop Melayu, berbanding di tempat sendiri.

Lantaran, masing-masing menggunakan peluang yang terbuka dengan sebaik mungkin, termasuk bersedia menerima undangan persembahan dan mempromosikan lagu mereka di Malaysia.

"Kalau di Indonesia sekarang lebih kepada kegilaan genre electronic dance music (EDM) dan Dangdut, selari dengan demam program D' Academy Asia. Jadi muzik kami kurang mendapat sambutan," katanya.

Ditanya mengenai rujukan muzik yang dibawa, Dhena berkata, mereka meminati kumpulan Iklim yang disifatkan mempunyai jiwa Pop Melayu yang menarik, bukan saja pada muzik tetapi juga lirik yang dinyanyikan.

"Bagi kami, Iklim kumpulan hebat dan mempunyai kekuatan yang tersendiri. Kami juga gemar dengan lirik lagu mereka," katanya sambil diakui ahli kumpulan yang lain.

Mengenai nama kumpulan itu, Dhena berkata, ia dipilih kerana keunikan dan sebutan yang mudah.

"Jujurnya ketika berbincang untuk menubuhkan kumpulan ini, ia dilakukan pada hari Selasa dan kami sepakat untuk memilih nama itu sebagai jenama kami," katanya tertawa disambut rakan lain.

Mereka percaya nama Selasa memberikan kelainan tersendiri dan tidak sama dengan kumpulan sedia ada di persada muzik Indonesia mahupun Malaysia.

Kumpulan ini juga dalam perancangan untuk melancarkan album mereka di sebuah kawasan tarikan pelancong yang menarik di Lombok, tidak lama lagi.

Berita Harian X