Sabtu, 26 March 2016 | 6:32pm

Selesai berpantang, Liyana Jasmay kembali sibuk

LIYANA Jasmay sudah kembali sibuk merencana pengurusan kerjayanya. - Foto Mohd Yusni Ariffin
LIYANA Jasmay sudah kembali sibuk merencana pengurusan kerjayanya. - Foto Mohd Yusni Ariffin

KUALA LUMPUR: Sehari selepas tamat berpantang cahaya mata keduanya yang dilahirkan pada 22 Januari lalu, pelakon yang kini memperluaskan pengaruh dalam bidang nyanyian dan penerbitan, Liyana Jasmay sudah kembali sibuk merencana pengurusan kerjayanya.

Liyana, 28, yang melahirkan cahaya mata perempuan, Selena berkata, kesibukan menguruskan dua anak kecil yang masih memerlukan perhatian penuh tidak mengganggu tumpuan untuk mengukuhkan dua perniagaannya iaitu produksi Mermaid Studios dan jenama pakaian, Mermaid Luxe.

"Alhamdulillah kerana Selena tidak banyak ragam, begitu juga anak sulung, Sofia Arissa. Jadi, ia memudahkan saya kembali memberikan fokus kepada kerja. Mungkin kerana sudah lama berehat, saya tidak sabar untuk kembali bekerja. Bayangkan sehari selepas selesai berpantang, saya terus ke pejabat menguruskan apa yang perlu.

"Ketika sarat mengandung dan selepas itu melahirkan anak serta berpantang, banyak projek yang dirancang tertangguh. Syukur semuanya kini kembali berjalan dengan baik. Selain perniagaan, fokus saya kepada kerjaya seni juga tidak dilupakan. Insya-Allah, bulan depan saya akan muncul dengan single terbaharu," katanya.

Dihasilkan The Good Fellas, single yang diberi judul Oh Nana itu menampilkan sedikit kelainan apabila Liyana yang mesra disapa Nana memilih untuk mengetengahkan genre pop R&B.

Ditemui pada majlis pertemuan bersama stokis Mermaid Luxe di butiknya sempena sambutan hari ulang tahun kelahirannya yang akan diraikan pada 28 Mac ini, penyanyi lagu Cinta Bersatu itu menanam tekad untuk memperluaskan lagi jenamanya, sama ada dalam bidang seni atau perniagaan.

"Saya berharap filem pertama terbitan produksi saya, Bella dan Jamie akan mendapat sambutan penonton muda apabila ditayangkan kelak. Saya juga sedang merancang penerbitan album kedua yang mungkin akan memulakan penggambaran pada September depan," katanya.

Liyana berkata, Bella dan Jamie kini melalui proses penapisan daripada Lembaga Penapisan Filem (LPF) dan berkemungkinan akan ditayangkan selepas musim Aidilfitri nanti.

Berkongsi mengenai jenama pakaiannya, Liyana gembira apabila label Mermaid Luxe semakin kukuh meskipun ia mengambil sedikit masa untuk berkembang.

"Kami bermula secara kecil--kecilan dengan menyertai bazar. Hanya selepas setahun, kami memperluaskannya dengan membuka butik fizikal, Mermaid Store. Alhamdulillah, sejak awal tahun ini, jenama ini semakin kukuh apabila kami berjaya mendapatkan stokis untuk memasarkan produk kami di seluruh negara termasuk Brunie dan Singapura.

"Selain mengharapkan perniagaan ini akan terus berkembang, kami juga ingin memberi inspirasi kepada orang ramai supaya membabitkan diri dalam perniagaan," katanya yang bakal melancarkan koleksi Hari Raya buat pertama kali pada Mei nanti.

Meniti dunia perniagaan turut mengajar Liyana erti jatuh dan bangun, namun secara tidak langsung pengalaman itu mematangkan dirinya. Liyana berkata, dirinya banyak belajar daripada ayahnya yang juga seorang ahli perniagaan.

Berita Harian X