Sabtu, 28 Mei 2016 | 8:50pm
Penyanyi, Issey Hussin. - Foto Adi Safri
Penyanyi, Issey Hussin. - Foto Adi Safri

Issey Titan tak lemah semangat dikritik

Penyanyi, Issey Hussin. - Foto Adi Safri
Penyanyi, Issey Hussin. - Foto Adi Safri

KUALA LUMPUR: Pelawak, Issey Titan enggan caranya ketika mengendalikan program televisyen dibandingkan dengan pengacara lain kerana ingin tampil dengan gaya tersendiri.

Issey atau nama sebenarnya, Fazlisham Mat Hussin, 28, yang dicungkil bakatnya menerusi Bintang Mencari Bintang (BMB) 2013 mengakui, menerima pelbagai kritikan pada peringkat awal mengendalikan program realiti, Mentor Legend, tidak lama dulu.

Kritikan itu, bagaimanapun tidak melemahkan semangat sebaliknya memberikan Issey motivasi untuk mengukuhkan lagi penyampaian sebagai pengacara.

"Tidak adil sekiranya saya dibandingkan dengan pengacara yang lebih berpengalaman. Saya masih lagi baharu, jadi banyak yang perlu dipelajari kerana saya sedang mencari pengalaman dalam bidang ini. Pada masa sama, saya tidak mahu terikut-ikut dengan gaya pengacaraan mereka yang lebih berpengalaman.

"Mungkin disebabkan masih cetek pengalaman, gaya pengacaraan saya ketika mengendalikan Mentor Legend dulu agak hambar. Saya tidak salahkan sesiapa dalam hal ini kerana saya juga silap apabila tidak membuat persediaan rapi sebelum muncul di kaca televisyen," katanya.

Di sebalik kelemahannya itu, Issey bersyukur apabila terus diberi peluang mengasah bakat dalam bidang seni. Selain mengacara, Issey juga semakin kencang menerima tawaran berlakon. Issey baru saja selesai menjalani penggambaran telefilem, Kau Aku Kita Raya dan Ada Hantu Malam Raya

Selain itu juga, Issey juga menjadi penyampai Hot FM bersama Ammar Titan dan Deen mengendalikan segmen Jam Hot.

"Saya bersyukur kerana diberi peluang begitu besar dalam industri hiburan. Peluang ini tidak datang bergolek, sebaliknya saya terpaksa melalui jalan yang sukar. Selepas tamat BMB 2013, baru sekarang saya mampu menarik nafas lega dengan tawaran yang datang.

"Saya tidak mahu bersikap tamak kerana selain menerima tawaran berlakon dan mengacara, saya juga perlu memberi keutamaan kepada kerjaya sebagai penyampai radio. Sekiranya ada masa terluang, baru saya menerima tawaran berlakon," katanya.

Berita Harian X