Isnin, 20 Jun 2016 | 2:38pm

Cristina suka bersederhana sambut lebaran

PELAKON, Cristina Suzanne. - Foto Munira Abdul Ghani
PELAKON, Cristina Suzanne. - Foto Munira Abdul Ghani

KUALA LUMPUR: Berbeza dengan kebanyakan wanita lain, pelakon, Cristina Suzanne lebih suka bersederhana ketika menyambut Hari Raya yang bakal menjelma.

Ketika ramai golongan wanita teruja membeli-belah mahupun menempah persalinan baharu, beliau pula tidak kisah memakai pakaian sedia ada dalam simpanan sewaktu meraikan 1 Syawal di kampung halamannya di Sungai Lembing, Pahang, nanti.

Pelakon Wanita Terbaik Filem, Anugerah Skrin 2013 menerusi filem KIL itu mengaku dirinya memilih untuk tidak berlebih-lebihan ketika menyambut lebaran.

CHRISTINE Suzanne pada satu majlis berbuka puasa di UPM, baru-baru ini. - Foto Munira Abdul Ghani
CHRISTINE Suzanne pada satu majlis berbuka puasa di UPM, baru-baru ini. - Foto Munira Abdul Ghani

"Bagi saya, tidak semestinya semua benda perlu berganti baharu untuk menyambut Hari Raya, termasuk baju. Pakai saja apa yang ada. Raya nanti, cukuplah andai saya dapat bersalaman dan memohon maaf dengan ibu serta ahli keluarga lain.

"Selain itu, saya mengutamakan solat sunat Aidilfitri di masjid, di samping menyediakan menu rendang ayam dan daging," katanya ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama pelakon Surf This Love, semalam.

Cristina berkata, dalam bab pakaian raya, beliau melihat semua itu lebih kepada kehendak, buka keperluan.

"Saya wanita yang 'sempoi'. Kecualilah jika diundang menghadiri acara fesyen atau hiburan, saya akan membeli baju baharu. Jika tidak melaram dengan pakaian bersesuaian, ada pula yang mengecam nanti," katanya yang bergandingan dengan Shukri Yahaya dalam filem terbabit.

Akui wanita ini, beliau selesa dengan sikap sederhananya itu dan sentiasa menjadi diri sendiri.

"Saya enggan menjadi orang yang riak, sebab itu saya lebih suka bersederhana dalam segala segi. Pada masa sama, saya juga kena berhati-hati dalam segala tindak-tanduk," katanya yang akan pulang beraya awal bulan depan.

Berita Harian X