Selasa, 14 November 2017 | 12:40pm
TEROWONG Sepanggar, Sabah.

Terowong kenderaan pertama di Sabah dibuka mulai Sabtu

SEPANGGAR: Terowong Sepanggar sepanjang kira-kira 600 meter yang memendekkan laluan menghubungkan pusat bandar raya Kota Kinabalu dengan Pelabuhan Teluk Sepanggar, di sini, akan dibuka secara rasmi mulai Sabtu ini.

Ia adalah laluan terowong pertama menembusi kawasan berbukit di negeri ini dengan kos pembinaan kira-kira RM81.5 juta, termasuk laluan empat lorong dua hala sepanjang 2.5 kilometer disiapkan pada tahun 2015 dengan tempoh pembinaan 56 bulan.

Projek di bawah Koridor Pembangunan Sabah (SDC) yang diselia Pihak Berkuasa Pembangunan dan Pelaburan Sabah (SEDIA) itu dilaksanakan Syarikat Pembinaan Azam Jaya Sdn Bhd.

Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman, berkata pembukaan terowong itu akan merancakkan lagi kegiatan ekonomi negeri khususnya dalam sektor pembuatan, perkhidmatan logistik dan sokongan kepada operasi eksport dan import.

"Kemudahan ini dapat memendekkan lagi jarak perjalanan penghantaran barangan ke Pelabuhan Sepanggar sekali gus mempercepatkan lagi operasi dan pergerakan kontena selaras dengan rancangan untuk membesarkan pelabuhan berkenaan.

"Di samping itu, laluan alternatif ini juga dapat mengurangkan kesesakan lalu lintas sekali gus membantu mewujudkan persekitaran ekonomi yang lebih selesa," katanya pada Majlis Perasmian Terowong Sepanggar, di sini, hari ini.

Teks ucapannya dibacakan Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur negeri, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Yang turut hadir ialah Menteri Pembangunan Masyarakat dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Datuk Jainab Ahmad; Setiausaha Kerajaan negeri, Tan Sri Sukarti Wakiman; Pengerusi Azam Jaya Sdn Bhd, Tun Ahmadshah Abdullah dan Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri, Datuk Amrullah Kamal.

Selain memberi kemudahan kepada Pelabuhan Teluk Sepanggar, laluan baharu itu memberi manfaat kepada warga Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Pangkalan Teluk Sepanggar dan aktiviti perindustrian berhampiran pelabuhan.

Kira-kira enam kilometer jarak perjalanan dipendekkan menggunakan laluan pintas itu atau penjimatan 15 minit berbanding laluan sedia ada Jalan Teluk Sepanggar sekali gus disasar sebagai pemangkin pertumbuhan di Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP).

Musa berkata, infrastruktur baharu itu akan menjana pertumbuhan sosio ekonomi tempatan dengan pembukaan kawasan baharu di sekitar KKIP sejajar kepesatan pemodenan di Sepanggar.

"Di bawah SEDIA ada banyak lagi program peningkatan jalan akan dilaksanakan untuk menyokong pembangunan di kawasan ini.

"Kita juga akan membesarkan laluan Universiti Malaysia Sabah (UMS)-Sulaman untuk menampung pertambahan trafik melalui pembiayaan kerajaan Persekutuan," katanya.

INFO

Terowong Sepanggar

- 600 meter panjang

- 2.5 kilometer laluan empat lorong dua hala

- RM81.5 juta kos projek

- 2011 pembinaan dimulakan dan siap pada Jun 2015

Berita Harian X